Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåt inte jakt med pilbåge

/
  • Jakt med pil och båge är inget som Vänsterpartiet vill ska bli tillåtet.

När anhängarna av bågjakt framför sina argument för att det ska bli tillåtet även i vårt land, framstår dessa som synnerligen egoistiska och helt i avsaknad av djurskyddsperspektiv, skriver Vänsterpartiet

Annons

Tillåten jakt med pil och båge är något som Svenska Jägareförbundet vill införa i Sverige. En i grunden primitiv jaktform. Jägareförbundet jobbar nu offensivt tillsammans med Svenska Bågjägareförbundet för att få Naturvårdsverket att godkänna bågjakt när föreskrifterna för jaktmedel ska ses över under nästa år.

Bågjakt är en jaktform som får bedrivas i vissa länder. När anhängarna av bågjakt framför sina argument för att det ska bli tillåtet även i vårt land, framstår dessa som synnerligen egoistiska och helt i avsaknad av djurskyddsperspektiv.

Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, har uttryckt i en av Sveriges största jakttidningar att det skulle vara ”häftigt” att smyga sig in på ett ståndskall med pilbåge och han hänvisar till Youtube-klipp där man i andra länder skjuter älg med pil från pilbåge. Samtidigt tillstår han att det inte är lätt att skjuta bra med en pilbåge.

Om man misslyckas med att sätta pilen på ett dödande sätt, förutsätter Ligné att tillgång finns till krutvapen vid eftersök av pilskadat djur. Alltså, det handlar inte om att avlivningen av ett djur i samband med jakt ska ske med så liten skadeskjutningsrisk och för djuret så smärtfritt förlopp som möjligt.

Det handlar i stället om att jakten som sådan blir så lustfylld som möjligt för utövaren.

Vänsterpartiet motsätter sig starkt att man inför jaktmetoder som kan öka risken för skadeskjutningar och ökat lidande för jagade djur. Att bågjakt upplevs av förespråkarna som en ”häftig” jaktform är inget skäl för att bågjakt ska bli tillåtet i Sverige.

Vänsterpartiet

Uffe Stridsberg

Gävleborg

Anna Maria Romlid

Västmanland

Elisabeth Rosengren

Region Uppsala

Gert Raiml

Värmland

David Örnberg

Dalarna

Jens Holm

riksdagsman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons