Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trygga hemsjukvården!

Den infakterade relationen mellan kommun och landsting drabbar patienten, skriver oppositionen i Landstinget Gävleborg

Annons

Vi har följt debatten angående hemsjukvården och vi kan bara beklaga att situationen ser ut som den gör, vi ger inte alla våra patienter den bästa vården!

Kommunen ska ta hand om patienter som är inskrivna i hemsjukvården medan landstinget ska fortsätta ta hand om övrig hemvård. Lösningen blir att ambulansen ska ta dessa patienter nattetid vilket kan innebära sämre patientsäkerhet.

Hela hanteringen med hemvården har varit olycklig, dels på grund av att personalen inte känner att de har fått bidra med sina erfarenheter och sitt kunnande och dels för att flytten upplevs som forcerad. När det visade sig att kommunen inte tänkte ta över hemvården de första två veckorna blev det väldigt bråttom att hitta en annan lösning och oövertänkta och snabba beslut fungerar sällan. Relationen mellan kommun och landsting är minst sagt infekterad och det råder en slags sandlådekonflikt vilket drabbar patienten i slutänden.

Vi kan inte låta politisk träta påverka länets sjukvård och vi i Samverkan Gävleborg gör allt vi kan för att lösa situationen för både personal och patienter.

De patienter som behöver vård nattetid ska inte behöva känna den otrygghet som denna lösning skapar. Behöver patienten till exempel få sår omlagda ska de få möta lugn personal som patienten vet har tid att slutföra sitt arbete. Om ambulansen blir kallad på ett akutuppdrag under pågående behandling av en hemsjukvårdspatient, så innebär det med dagens lösning att patienten måste lämnas ensam och icke färdigbehandlad. Hemsjukvård och akutsjukvård går inte ihop!

Som vanligt har Socialdemokraterna fört interna diskussioner i slutna rum vilket innebär att vi som opposition bara kan stå vid sidan om och beklaga.

Kommun och landsting måste föra en gemensam politik med högt i tak för patienternas bästa. Vi politiker i såväl landsting som kommun ska verka för våra medborgares bästa och ingenting annat och vi måste kunna lösa detta snarast.

Patrik Stenvard

Agneta Wagner

Oppositionsråd, M

Carina Östansjö

Oppositionsråd, FP

Ingemar Kalén

Oppositionsråd, KD

Stig Zettlin

Oppositionsråd, SVP Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons