Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turism för framtida tillväxt

Det är viktigt att vi kan stödja och underlätta en innovativ turism, skriver Hans Backman, riksdagsledamot för Folkpartiet

Annons

Sommar och semester innebär att många av oss är på resande fot i landet. Även om vi inte tänker på det så bidrar vi då, tillsammans med utländska besökare, till en av de snabbast växande näringarna i Sverige nämligen turism. År 2011 omsatte turistnäringen i Sverige, enligt Tillväxtverket 264 miljarder kronor och bidrog till 162 300 arbetstillfällen.

2,9 procent av BNP utgörs av turismnäringen. Intäkterna från turismen är i Sverige nu större än vad den är i länder som till exempel Portugal och Kroatien.

För Folkpartiet är det viktigt att turistpolitiken är utformad på ett sådant sätt så att den underlättar för såväl företagarna inom branschen som för turisten. Det handlar om företagarnas möjligheter att få sitt företag att växa och utvecklas, resenärernas möjligheter att forma sin resa samt att undanröja hinder för en positiv upplevelse.

Det är viktigt att vi kan stödja och underlätta en innovativ turism med högt kunskapsinnehåll och förädlingsvärde. För att detta ska vara möjligt krävs bra kommunikationer, kunniga människor och en företagspolitik som gör att det är värt att våga satsa på idéer. Med andra ord handlar det om klassisk liberal politik.

Redan i skolan måste vi låta eleverna komma in i ett entreprenörs tänkande samtidigt som vi stärker det internationella perspektivet. Yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar är också bra vägar att stärka det entreprenöriella tänkandet för turistbranschen. Senare i livet är återkommande kompetensutvecklingar ett viktigt inslag. I företagarlivet måste det bli lättare att starta och driva företag.

Åtgärder som är speciellt bra för turistnäringen är att det måste bli billigare att anställa. Folkpartiet vill i ett första steg reducera arbetsgivaravgiften med tio procentenheter för de första 300 000 i lönesumman.

Beskattningen av företag måste bli enklare och lägre. Att de krångliga fåmansbolagsreglerna (3:12) blivit enklare är bra, men de måste på sikt ersättas dem en schablonbeskattning. Även de olika momssatserna för turistnäringen bör ses över.

Fri fondering upp till fem miljoner kronor för bättre möjlighet att växa med egna pengar är en annan viktig åtgärd. Turismen underlättas också genom att hinder rivs såväl internationellt som nationellt för att underlätta resande. Vi anser att det kan ske genom att det ska bli lättare för utomeuropeiska medborgare att resa in i EU.

Vidare måste en bättre transportsektor skapas genom fortsatt konkurrensutsättning och nya finansieringsmetoder. Hinder för funktionshindrades resande måste bort snarast. Det är även viktigt att regelverken för skydd av naturen är utformade så att de gynnar naturturism.

Detta är några förslag som vi i Folkpartiet för fram för att skapa bättre förutsättningar för turistnäringen. Ska Sverige som nation präglas av tillväxt och välfärd i framtiden är det viktigt att vi bejakar och stödjer utvecklingen i branscher som är på framväxt, där är turistnäringen en viktig kugge!

Hans Backman, FP

Riksdagsledamot från Gävleborg

Ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons