Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turkiets förtryck av kurderna ökar

Regimen arresterar journalister och kurdiska intellektuella, skriver Leyla Tarha, Ismet Uzun och Seyidxan Anter, Gävle

Annons

Torsdagen den 29 december kunde vi läsa och höra i turkiska tv-kanaler att turkiska stridsplan attackerade PKK-terrorister. Attacken infördes efter upptäckten av en möjlig gerillagrupp, 600 meter från en turkisk militärpostering.

Det visade sig att offren var smugglare. Människor som illegalt smugglar socker och bränsle över gränsen för att kunna försörja sig. Trettiofem människor är skjutna och 17 är fortfarande försvunna.

Man ska inte vara förvånad över det som har skett.

Inför lokalvalen i Turkiet år 2009 sa den turkiske presidenten Abdullah Gul: Det kommer att hända positiva saker för kurdernas situation.

Strax därefter satte de turkiska myndigheterna igång en arresteringsvåg: 18 folkvalda borgmästare, människorättsaktivister, författare och andra civila. Då inspärrades 3 894 människor enligt människorättsorganisationen IHD.

Massrättegångarna som fick namnet KCK-rättegångar pågår fortfarande. Människor som är inte dömda förvaras i olika fängelser.

Två dagar före jul inför sina AKP-partikamrater i regeringspartiet framförde premiärministern Recep Tayyip Erdogan en officiell ursäkt för de övergreppen kurderna utsattes för i Dêrsim-provinsen på 1930-talet. Han hade sina skäl.

Samtidigt arresterade turkiska myndigheterna författare, professorer, och 33 advokater.

Under samma vecka som Erdogan bad om ursäkt häktades ytterligare 38 journalister, bland andra Mehmet Emin Yildirim, chefredaktör för tidningen Azadaiya Welat, den enda dagstidningen på kurdiska), Mîzgîn Yildiz, medarbetare på nyhetsbyrån DIHA, Salahattin Aslan, från tidskriften Demokratik Modernite, dessutom medarbetare till tv kanalen Birgun, dagstidningen Özgur Gundem, med flera.

I dag anklagas cirka 8 000 människor för ”antiturkiskhet”, och samröre med terroristisk organisation.

Demokratiuppfattningen hos det styret i Turkiet är densamma som kemalisternas.

Allt som rör sig om kurder ska förintas. All tal om kurder ska tystas, i Turkiet ska lydas.

Journalisten Cengiz Kacmaz häktades, tillsammans med sina advokater. Vad kommer härnäst?

Denna syn på rättvisa och demokrati verkar sanslös – om vi inte höjer rösten för rätten att tala, rätten att skriva och rätten att tänka fritt, både här och i norra Kurdistan.

Leyla Tarha

Ismet Uzun

Seyidxan Anter

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons