Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk modell för friskolor utan profithunger avfärdas

Annons

I Tyskland finns ett system som stimulerar fördelarna med alternativa driftsformer av skolor som inte är profithungrigt, skriver Marcus Häggström, MP

Debatten kring friskolorna går vidare. Bra det. Att alternativa driftsformer blir lika med riskkapitalbolag som flyttar vinster till skatteparadis är ingen annan än motståndare till alternativa driftsformer betjänt av.

Själv slutar jag aldrig att förvånas över den svenska politiska debatten där det allt som oftast är svart eller vitt, pendelns yttersta svängningar blir referenspunkter i debatten, gråskalorna saknas.

Jag förordar den tyska modellen av ”offentliga bärare”. Ett system som stimulerar fördelarna med alternativa driftsformer (självstyre, engagemang med mera) utan att bli profithungrigt.

Offentliga uppdrag som förskola, skola, äldreomsorg läggs ut på ”offentliga bärare (öffentliche träger)” som ideella organisationer, kyrkor med mera.

I Sverige avfärdas detta med att det skulle strida mot EU:s principer för offentlig upphandling vilket måste vara nonsens med tanke på att Tyskland är ett av EU:s kärnländer.

Miljöpartiet är det parti som står för en skola där kvalitet och kunskap alltid har högsta prioritet. En skolpolitik som sätter eleverna i centrum och förbättrar förutsättningarna för lärare, kommuner, ideella organisationer och aktiebolag som driver skolor att på allra bästa sätt klara det breda kunskapsuppdraget.

Marcus Häggström

Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons