Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga måste matchas mot arbetsmarknaden

Annons

Per-Åke Fredriksson, Folkpartiet i Gävle, tror att Gävle kan lära av ett projekt i Västerås kommun som syftar till att få fler unga i arbete

I februari i år var ungdomsarbetslösheten (18 till 24 år) i Gävle 17,7 procent. Motsvarande siffra för hela Sverige var 10,6 procent. Det finns inte en lösning på den höga ungdomsarbetslösheten utan flera insatser behövs för att vända utvecklingen. Skolan måste säkerställa att alla elever klarar skolan, trösklarna in till arbetsmarknaden måste minska bland annat genom fler lokala och branschvisa ungdomsavtal efter den modell som IF Metall och industrin har handlat fram samt utbyggnad av lärlingsutbildningar.

Man måste också se över turordningsreglernas konstruktion som idag bidrar till en trögrörlighet på arbetsmarknaden som missgynnar ungdomar.

Detta räcker dock inte. En central fråga för att pressa ned arbetslösheten är också att ungdomarna utbildar sig efter de behov som finns på arbetsmarknaden. En arbetsgivare anställer inte för att vara snäll utan bara för att det finns en matchning mellan arbetsgivarens behov och den arbetssökandes kompetens, erfarenhet och förmåga.

I Västerås kommun konstaterade man att samtidigt som man hade en hög ungdomsarbetslöshet så fann inte de lokala arbetsgivarna den kompetens man sökte.

Arbetsmarknadens olika aktörer gick därför samman för att bland annat starta två projekt för att vända utvecklingen. Det första kallades Yrkesorientering för unga (YOU) och går ut på att arbetslösa ungdomar (18 till 24 år) direkt får träffa arbetsgivare i olika branschpooler som talar om för ungdomarna vilka jobb som finns, vad som krävs för att få dem och ger ungdomarna en individuell väg dit. Allt i syfte att ge de arbetslösa ungdomarna ett tydligt mål om konkreta jobb och få dem att göra rätt sakar för att få dessa jobb. Under resans gång får de arbetslösa ungdomarna en mentor som stödjer dem.

Det andra projektet heter Arbetsmarknadskunskap och handlar helt enkelt om att sätta arbetsmarknaden på skolschemat genom att låta arbetsgivarna (privata och offentliga) tillsammans med skolan prata jobb och arbetsmarknad direkt med barn, ungdomar och deras föräldrar. Eftersom barn och ungdomars studieval i mångt och mycket avgörs vid köksbordet är det lika viktigt att föräldrar får träffa arbetsgivarna som att deras barn får det. Därför arrangerar arbetsgivarna och skolan gemensamma föräldramöten för att prata arbetsmarknadskunskap även med denna grupp.

När kunskapsnivån om arbetsmarknaden ökar bland barn, ungdomar och deras föräldrar ger det barn och ungdomar större möjligheter att välja att göra rätt saker för att få de jobb som faktiskt finns och inte göra val som leder till arbetslöshet. De som är bäst på att förmedla detta buskap är arbetsgivarna själva eftersom de vet bäst vilka anställningsbehov man har och kommer att få.

Kanske Gävle kommun har något att lära av Västerås kommun?

Per-Åke Fredriksson

Oppositionsråd för Folkpartiet i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons