Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vuxna måste få bostad i Gävle

Vänsterpartiet har motsatt sig flera utförsäljningar av Gavlegårdarnas lägenheter liksom vinstuttaget på 10 miljoner. I stället borde fler lägenheter ha byggts och underhållet bli bättre, skriver Ulla Andersson och Marita Engström.

Annons

I över hälften av landets kommuner är det bostadsbrist. Framförallt är det stor brist på hyreslägenheter. Det är färre unga i dag som har tillgång till egen bostad än var det var för 15 år sedan. I dag är det en kvarts miljon unga vuxna som saknar egen bostad. För att fixa det behövs det byggas 160 000 bostäder.

För att dagens unga ska kunna flytta hemifrån eller slippa bo på soffor och i källare måste bostadsbristen tas på allvar. För att komma tillrätta med detta behöver byggandet av hyresrätter öka flera gånger om. I regeringens budget finns inga satsningar som löser bostadsförsörjningen. De låter helt enkelt bostadsbristen bestå.

Det är unga människor i storstadsregionerna som drabbas värst. Men också medelstora kommuner med befolkningstillväxt står inför stora bostadspolitiska utmaningar. Gävle är ett exempel på detta.

Det är viktigt för en kommun att ha ett eget allmännyttigt bostadsbolag med många hyresrätter för att kunna bedriva en kommunal bostadspolitik. I Gävle kommun har Vänsterpartiet därför varit motståndare till flera utförsäljningar av Gavlegårdarnas lägenheter. I kommunfullmäktige i juni röstade vi också nej till ett vinstuttag på 10 miljoner från Gavlegårdarna. Vi menade att de pengarna behövs i bolaget för att kunna bygga nytt och underhålla befintliga hyreslägenheter.

För Vänsterpartiet är ett bra boende till rimlig kostnad en social rättighet och bostäder en viktig del av välfärden. Marknaden kan inte lösa bostadsförsörjningen. För att bygga bort bostadsbristen och förhindra segregation behövs ett betydligt bättre statligt ansvar i kombination med god planering i kommunerna.

Vänsterpartiet föreslår därför i sin skuggbudget ett statligt stöd för byggande av hyresrätter. Under denna budgetperiod når vi efter tre år 15 000 hyresrätter om året. Vår målsättning är att det byggs 20 000 hyresrätter årligen om fem år. Det är den nivå som behövs att för att bygga bort bostadsbristen. Detta är investeringar tänkta att lösa de långsiktiga behoven.

För att det ska bli möjligt föreslår vi ett statligt investeringsstöd på tre miljarder för byggande av hyresfastigheter. Som villkor för att ta del av stödet ställs krav på att hyran ska hållas nere men också på energieffektivitet. Förslaget bidrar till miljö- och klimatmål och skapar dessutom minst 3000 nya byggjobb. Och framförallt är denna satsning helt nödvändig för att komma tillrätta med bostadsbristen.

Unga människor behöver tillgång till hyresrätter för att kunna flytta hemifrån, etablera sig och röra på sig för att studera eller komma in på arbetsmarknaden.

För att möta den akuta bostadsbristen avsätts också närmare 500 miljoner kronor av investeringsstödet till ombyggnation av befintliga lokaler som till exempel kontor till hyresrätter. Det skulle kunna bidra till att hjälpa bort den akuta bostadsbristen i Gävle. Den blev tydlig i samband med höstens problem att uppfylla bostadsgarantin för studenter.

Det finns politiska verktyg att ta till för att bygga bort bostadsbristen. Unga människor måste helt enkelt kunna flytta hemifrån eller slippa bo på soffor. De behöver helt enkelt ett eget hem. Låt dem få det. Det går om den politiska viljan och ansvaret finns. Vi har det.

Ulla Andersson

Riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson

Marita Engström

Kommunalråd i Gävle

Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons