Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsidrotten är viktig för Gävle

Hasse Berggren är helt fel ute när han säger att kommunen skiter i fotbollen, skriver Lars-Göran Ståhl, Socialdemokraterna

Annons

Att skapa förutsättningar för bra fritidsaktiviteter för ungdomar är viktigt. Här spelar idrotten och framförallt ungdomsidrotten en stor roll och det är något som Gävle kommun prioriterar.

Fotboll är den största ungdomsidrotten i Gävle. Därför finns det idag möjlighet till att spela fotboll i princip varje stadsdel i kommunen. Vi har idag 20 stycken 11-mannaplaner, varav fyra konstgräs och två av dessa är uppvärmda, och en fotbollshall. Till detta kommer ett antal mindre planer där 7-mannafotbollen spelas och dessa används även som träningsplaner. Utöver detta är en ny konstgräsplan på gång i Andersberg.

När det gäller Andersberg så handlar det om att öka integrationen och skapa möjligheter för fler grupper i samhället att spela och träna fotboll.

När vi i kommunen gör satsningar på idrott så måste vi se till helheten. I anslutning till en fotbollsplan kan det vara idé att skapa möjligheter till andra sporter. En idrottsplats ska vara en naturlig mötesplats och samlingspunkt för de boende i stadsdelen där olika generationer, ung som gammal, ska kunna mötas. 

Hasse Berggren är helt fel ute när han säger att kommunen skiter i fotbollen. Däremot kan jag hålla med honom om att vi behöver göra mer för tjejerna och invandrarungdomar som spelar fotboll men även andra idrotter behöver mer resurser och träningsmöjligheter i form av nya hallar och idrottsplaner. Det här är ett ständigt pågående arbete. Vi gör mycket för idrotten i Gävle redan idag och vi kommer att göra ännu mer i framtiden. Pengarna räcker inte till allt och vi måste prioritera och vara strategiska.

Just nu arbetar Kultur och fritidsförvaltningen med att ta fram ett idrottspolitiskt program med fokus på barn- och ungdomsidrott som ska vara klart till årsskiftet. Förvaltningen tittar på både föreningsidrott samt spontanidrott. I arbetet ingår också att se över hur man kan få en långsiktigt hållbar idrott som är ekonomiskt hållbar för individen, föreningen och kommunen. I detta ligger också att se över drift och placering av olika anläggningar.

Detta arbete startades upp med tre stycken workshops under våren där idrottsföreningarna gav sin syn på vad som är det viktigaste frågorna/önskemålen inför framtiden.

Visst, fotbollen är den stora ungdomsidrotten i Gävle men inte den enda sporten som lockar ungdomar.

I en kommun måste man göra prioriteringar, pengarna räcker inte åt allt, men till mycket. Just nu gör vi flera idrottssatsningar. Bland annat en ny ridsportsanläggning i Skogmur, ny ishall på Brynäsvallen, sporthall på Testebo, friidrottshall och en multiarena på Sätraåsen. Vi kommer att fortsätta satsa och prioritera ungdomsidrotten i Gävle, för det är våra unga som är Gävles framtid.

Lars-Göran Ståhl

Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons