Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Universiteten blir överklassreservat

Annons

Sänkta studiebidrag skulle öka snedrekryteringen till humaniora- och konstutbildningar, skriver Catherine Holt, V

Svenskt Näringsliv (eller som vi föredrar att kalla det: Svenskt Täringsliv) föreslår i en ny rapport att bidragsdelen i studiemedlet ska sänkas för studenter som pluggar ämnen där det efter examen är svårt att få jobb, till exempel humaniora och konst.

Omedelbart efter utspelet fick förslaget utstå en hård kritik från bland annat lärare och fackföreningsrepresentanter.

Kritiken har främst handlat om att humaniorastudier behövs i en globaliserad värld, och att litteratur och konst är miljardindustrier i dagens samhälle.

Det må vara sant, men vi i Vänsterns Studentförbund försvarar rätten till utbildning oavsett om landets överklass kan tjäna sig en hacka på utbildningen eller inte.

I århundraden har konst, filosofi och historia varit sysselsättningar reserverade för en liten överklass. I antikens Grekland, den så kallade västerländska civilisationens vagga, kunde en liten minoritet av befolkningen, fria slavägande män, ägna sig åt kultur och filosofisk tankeverksamhet på ryggen av sina slavars och hustrurs hårda arbete och ofrihet.

Slavar och kvinnor hade såklart också tankar om filosofiska frågor och de sjöng och målade också. Men deras tankar och deras kultur var inte erkända och de har idag gått förlorade i historiens glömska.

Även i dag är konst och humaniora en elitens verksamhet. Studenter med högutbildade föräldrar är starkt överrepresenterade på landets humaniora- och konstutbildningar och utvecklingen går åt fel håll – snedrekryteringen har ökat de senaste 10 åren.

Svenskt Näringslivs förslag skulle med stor sannolikhet innebära en explosiv ökning av denna snedrekrytering. Det vet de också, men varför skulle de bry sig?

Deras egna barn kommer inte att sakna ekonomisk möjlighet att gå flumkurser i filosofi eller konst. Och så slipper de dela föreläsningssal med arbetarklassens barn, som kanske har andra tankar om till exempel vilken roll konsten bör fylla i dagens samhälle, eller vilken samhällsinrättning som är den bästa och mest rättvisa.

När man slänger ut arbetarklassens barn från den högre utbildningen gör man utbildningen mer likriktad. Olika livserfarenheter och samhällskritiska tankar får ge vika för vita överklassynglingars världsbild.

Svenskt Näringslivs vision är universitet och högskolor som är överklassreservat. Men vi lovar att göra det svårt för dem att genomföra sin vision.

Vänsterns Studentförbund kommer att fortsätta kämpa för rätten till högre utbildning!

Catherine Holt

Filosofi- och historiastudent

Vice ordförande Vänsterns Studentförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons