Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsala och Gävle knyts ihop med stärkt tågtrafik

Om alliansen fick styra även i Gävleborg skulle de båda länen kunna samarbeta ännu bättre, skriver Moderaterna.

Annons

Två län med mycket skilda förutsättningar knyts nu närmare varandra.

Det sker inte genom olika administrativa piruetter utan helt enkelt genom att tågtrafiken mellan Gävle och Uppsala förstärks. Vi ser detta som ett led i allt starkare band mellan våra län, och som ett steg mot en ökad nytta för de som bor i både Uppsala och Gävleborg.                            

Vi ser en framtid där administrativa gränser spelar allt mindre roll och där människors behov och val i stället styr. Det gäller arbetsmarknaden men också sjukvård, skola och mycket annat.

Arbetsmarknaden är ett område där reformer av detta slag spelar stor roll för människor på båda sidor om länsgränsen. I våra län ser vi dessutom effekterna av olika sorters politik. Uppsala län, styrt av alliansen i landstinget och i flera kommuner, har lägst arbetslöshet i landet. Snarare råder det brist på arbetskraft på många viktiga områden.

Gävleborgs län är historiskt känt som det röda Gävleborg. Arbetslösheten är, och har länge varit, bland de absolut högsta i landet. Det borde vara en självklarhet att göra det så smidigt som möjligt för människor som bor i det ena länet att kunna söka arbete även i det andra. Vi tar viktiga steg med en utveckling av kollektivtrafiken, men med alliansen i politisk ledning på bägge sidor av länsgränsen tror vi att mer går att göra.

Att fritt kunna välja vård mellan våra två län är viktigt för våra länsbor. För människor som är bosatta i norra delen i Uppsala län kan det kännas naturligt att söka sig till Gävle sjukhus och för gävleborgarna är det självklart att söka sig till Akademiska sjukhuset för specialiserad vård. För oss är det av största vikt att fortsätta och utveckla samarbetet mellan våra län för att säkra tillgången av den högspecialiserade vården på Akademiska sjukhuset.

Sist men inte minst ser vi moderater att ett ökat utbyte mellan våra län ger såväl Uppsala som Gävle en möjlighet att visa upp sina bästa sidor. I Gävle finns exempelvis ett mycket rikt konst-, musik- och teaterliv. Att Gävle dessutom är en av landets främsta idrottsstäder kan locka många som ser sig om efter ny bostad på bekvämt avstånd från en het och växande arbetsmarknad.

Redan i dag ser vi unika möjligheter till samverkan gränsen mellan våra län. En valseger för alliansen i Gävleborgs län, och förstärkt majoritet för alliansen i Uppsala län, skulle vara ett verkningsfullt steg vidare på denna utveckling.

För människor som är bosatta i norra delen i Uppsala län kan det kännas naturligt att söka sig till Gävle sjukhus och för Gävleborgarna är det självklart att söka sig till Akademiska sjukhuset för specialiserad vård.

Erik Weiman

Landstingsråd, M

Landstinget i Uppsala län

Patrik Stenvard

Oppositionsråd, M

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons