Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläppenökar i Sverige

Den nya miljöministern saknar förslag på hur utvecklingen ska stoppas, skriver fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter

Annons

I samband med de internationella klimatförhandlingarna i Sydafrika under december påminns vi om att forskarna visat att klimatförändringarna går snabbare och att utsläppen ökar.

Vi står inför en stor omställning. Från ett samhälle som är energikrävande och beroende av fossila bränslen som olja, kol och naturgas, till ett som bygger på förnybara bränslen. Socialdemokraterna tror att det land som politiskt trycker på snabbare än omvärlden har en konkurrensfördel. Vi tjänar på att gå snabbare fram då vi dag är beroende av fossila bränslen. När de blir dyrare på grund av att oljepriset stiger och utsläppen av växthusgaser kommer att kosta mer, har den som ställt om till förnybart och har lägre energiförbrukning en konkurrensfördel.

Vi vill använda politiken för att skyndsamt ställa om och modernisera . Det handlar om regler och lagar och om att göra sämre alternativ dyrare att använda. Pengar från styrmedel, t.ex. koldioxidskatt, vill vi investera i sådant som också gör att utsläppen minskar. På så sätt får åtgärden dubbel miljönytta.

När den tidigare socialdemokratiska regeringen införde lokala klimatinvesteringsprogram från 1998 och fram till valet 2006 så ledde det till investeringar i kommuner och företag som minskade utsläppen med i genomsnitt 2 miljoner ton koldioxid per år. Nära två tredjedelar av utsläppsminskningarna i Sverige de här åren som beror på dessa investeringar. Det var kommuner som byggde biogasanläggningar, bostadsbolag som energieffektiviserade, och företag som satsade på ny klimatvänlig teknik.

För staten var det här ett billigt sätt att minska utsläppen. Ett sätt som också gav jobb och utveckling i Sveriges kommuner.

I Gävleborgs län satsade staten 74 miljoner kronor i lokalt klimatstöd vilket ledde till 38 tusen ton minskade utsläpp av växthusgaser per år (enligt Naturvårdsverket).

Vi socialdemokrater har föreslagit ett nytt program för lokala klimatinvesteringar. Vi vill att 1,6 miljarder ska satsas mellan 2012 och 2015. Tyvärr har en majoritet i riksdagen har sagt nej till detta. Vi tror att det hade lett till nya projekt och försök som lett till att vi kunnat utveckla ny teknik för export.

Nu ökar utsläppen i Sverige och nya miljöministern har inga förslag på hur det ska lösas. Det är dags för handlingskraft och då behövs socialdemokratisk miljöpolitik.

Raimo Pärssinen

Åsa Lindestam

Per Svedberg

Elin Lundgren

Riksdagsledamöter,

Gävleborg

Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons