Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvärdera!

Annons

Roddy Brun, KD, debatterar divisionsreformen

Nu har mer än tre år gått sedan man införde en ny organisation med länskliniker och divisioner istället för som tidigare självständiga sjukhus. Visionen skulle vara att få till stånd en effektiv och högkvalitativ sjukvård. Men vad blev det av det hela? Som medarbetare ser jag att vi även fortsättningsvis har klinikerna i praktiken delade mellan sjukhusen. Skillnaden är att vi idag har betydligt längre avstånd till chefer och administration. Visst, man har förstärkt den lokala chefsnivån, men dessa chefer har väldigt lite mandat att besluta om verksamheten.

Antalet möten har ökat sedan divisionsreformen och dessa möten är oftast förlagda till Gävle. Vi ser i stort sett varje vecka exempel på hur man glömmer bort att det faktiskt finns verksamhet i andra delar av länet också. Det senaste exemplet ses i en enkät till läkare i hela länet där en av frågorna var hur man såg på Gävle som bostadsort! Ingenting om andra sjukhusorter. Det här är exempel på hur man ser tillvaron ur ett Gävle-perspektiv. Detta måste vi få ett slut på!

Det är av största vikt att få till stånd en oberoende, förutsättningslös utvärdering av de effekter som divisionaliseringen lett till. Vad har blivit bättre? Vad har blivit sämre? Vad kan man förändra och förbättra? När man slår ihop organisationer är det viktigt att se till att den nya organisationen har en gemensam kultur och tankesätt. Det finns tyvärr inte i dagens länssjukvård. Om landstingsledningen verkligen menar allvar med en gemensam, sammanhållen sjukhusorganisation måste man se till att aktivt arbeta för att de länsgemensamma klinikerna verkligen blir gemensamma.

För ett antal år sedan talade man om platta organisationer där medarbetarna hade nära till beslutsfattarna. I dagens Landstinget Gävleborg är organisationen vertikal, kontroll är honnörsordet och medarbetarna – framförallt i Gävleförorter som Hudiksvall och Bollnäs – känner sig åsidosatta och förbisedda.

Detta är det hög tid att ändra på!

Roddy Brun

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons