Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är god choklad?

Anna-Sofia Wallström, VD Gefle Chocolaterie AB, skriver att kakao är en hotad naturtillgång och att kakaofolket tillhör jordens fattigaste folk.

Annons

I dag produceras det årligen omkring 3,4 miljoner ton förädlad kakao i världen. Av förädlad kakao tillverkas choklad med bland annat socker. Den största producenten av förädlad kakao är Elfenbenskusten med cirka 1,2 miljoner ton, följt av Ghana med cirka 700 000 ton. I dessa två länder finns det uppskattningsvis cirka 600 000 barnarbetare inom kakaoindustrin. 

Barnen säljs till plantagen, där de får arbeta under farliga, tunga och skadliga omständigheter. De har ingen rätt till skola, kan inte åka hem och träffa sin familj, får ingen sjukvård och de får oftast heller ingen lön. Med andra ord barnslaveri! 

Den miljardindustri som kakao är ger utrymme för stora vinster men producentländerna tjänar minst och europeiska och amerikanska bolag mest. Följande exempel visar tydligt denna orättvisa: En Ghanabonde längst ner i kedjan erhöll i november 2008 cirka 300 kronor för ett ton kakao. Då alla mellanhänder fått sitt i tredje världen låg kakaopriset på råvarubörsen på cirka 20 000 kronor per ton. Choklad i Europa såldes samtidigt för cirka 150 000 kronor per ton och uppåt, ofta med stort innehåll av socker. 

Vad är god choklad? Är det att tjäna pengar på trafficking? Är det att tjäna pengar på giftig hantering som leder till miljöförstöring och till ohälsa för de som jobbar? Är det att producera en njutningsprodukt på bekostnad av ett barns ryggrad? Att barn säljs för ett par tusen kronor till plantageägare är trafficking. Ett barn som utan skydd använder miljögifter blir skadat. Ett barn som bär en kakaosäck på 70 kilo får defekter på skelettet.

När jag för tio år sedan grundade ett av Sveriges första chocolaterier i modern tid var ledordet kvalitet. För att förstå råvaran reste jag till den berömda Millotplantagen på Madagaskar.  Där hade arbetarna det hyfsat bra, men ett stenkast därifrån var fattigdomen eländig. Den kröp under huden på mig. Uppgiven av vetskapen om orättvisor övervägde jag att sälja mitt levebröd. Hur skulle jag säkra mina råvaror? Hur skulle jag skapa njutning med eländet fastbränt på mina hornhinnor?

Kanske är det oklokt, eller rent av dumdristigt, att försöka debattera frågan om vad god choklad är med tanke på tidigare hot mot mig och min familj. När vi reste i ett kakaoland blev jag ombedd att lämna landet.  Vad det outtalade annars kunde innebära vet jag inte, men hotet var uppenbart. Ett exempel på risktagande var branschkollegan som under Sveriges största chokladevent, där jag var talare, menade att det inte var så smart att prata om barnarbete, folk ska väl inte tappa suget efter choklad?!  

För mig finns bara ett svar: Detta är inte god choklad! Nu är det nog!

Kakao är en hotad naturtillgång, där skövling och miljövådliga odlingssätt oftast är orsaken, och kakaofolket tillhör jordens fattigaste folk.

Att producera god choklad måste därför vara att ta ett aktivt ansvar för vår jords naturtillgångar och för människorna som äger dessa.

Min passion för choklad är större än rädslan för hot, liksom min drift att vilja förändring är. Nu bygger jag bland annat en plantageskola i Dominikanska republiken för att stärka kakaobondens självständighet och rättigheter, för att därigenom skapa medvetenhet i kakaobranschen.

För ytterligare information, se SVTs dokumentär Chokladens mörka sida, som belyser Elfenbenskusten; den största kakaoproducenten med cirka 1,2 miljoner ton årligen.

Anna-Sofia Wallström

VD Gefle Chocolaterie AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons