Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad har dei bakfickan?

Har Miljöpartiet börjat sluta prata om kärnkraften? undrar Björn Frankson, M. Den 4/5 skrev de två miljöpartisterna Åsa Romson och Bodil Ceballos en debattartikel i GD. Jag läste den och lade den åt sidan.

Annons

Det var ju bara de gamla argumenten om att vi ska vara klimatsmarta men inget om hur.

Artikeln låg och malde i mitt huvud. Det var något där som jag inte observerat. Jag läste om artikeln och...ja, då upptäckte jag att ordet kärnkraft inte fanns med. Men de skrev … välj styrmedel och åtgärder, utifrån vad som är mest klimat- och kostnadseffektivt. Och självklart är det så att det är både klimatsmart och kostnadseffektivt att använda våra tio befintliga kärnkraftverk så länge som möjligt. Äntligen har Miljöpartiet tagit sitt förnuft till fånga, tänkte jag, men kanske är det säkrast att vänta på vad som skulle sägas i TV:s stora partiledardebatt.

Där var det Gustav Fridolin som representerade Miljöpartiet och jag lyssnade extra nog på det han sa. Inte ett ord om nedläggning av kärnkraften i dag kom över hans läppar. Den ende, förutom den nye vänsterpartiledaren Sjöstedt, som sa att kärnkraften ska avvecklas var den nye S-ledaren Stefan Löfven men han sa det på ett sådant sätt att alla förstod att det tyckte han inte alls.

Det jag frågar mig nu är om Miljöpartiet förbereder sig för ett regeringsinträde efter valet 2014. Kärnkraftsfrågan måste då ha klarats av om Miljöpartiet vill bilda regering med Socialdemokraterna men också om man vill gå med i alliansen.

Fredrik Reinfeldt tycks inte vilja förhandla över blockgränserna i denna fråga trots Löfvens inbjudan. Kan näringslivets önskan om en blocköverskridande överenskommelse om kärnkraften övertyga Reinfeldt att förhandla med Socialdemokraterna även om en sådan uppgörelse krattar manegen för Miljöpartiet?

Björn Frankson, M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons