Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad tycker du om Gävles nya skolorganisation?

Folkpartiet bjuder in Gävleborna att säga sin mening om den nya skolorganisationen.

Annons

Det kom knappast som en överraskning när Skolinspektionen fällde sin hårda dom över den socialdemokratiska politiken för grundskolan i Gävle. Vi har i dag en skola med svaga resultat och med en likvärdighet som inte uppfyller de statliga kraven.

Efter Skolinspektionens kritik har åtgärdsprogrammet Likvärdig skola med hög kvalitet lanserats och är nu ute på samråd. Huvudinnehållet i detta program är (åter) en omorganisering av grundskolans organisation.

Hela idén med denna omorganisation bygger på antagandet att en flytt av lärare och elever kors och tvärs i kommunen är lösningen på kvalitetsproblemen.

Socialdemokraterna hävdar att storskalighet och centralisering i sig självt leder till goda studieresultat. Men i snart 20 år har just omorganisationer präglat den politik som drivits i Gävles grundskolor utan positiva resultat så varför skulle denna politik fungera bättre denna gång?

Folkpartiet har givetvis samma mål som socialdemokraterna – en bra skola – men vi hävdar bestämt att förändringarna måste börja i verksamheten, i klassrummet och i mötet mellan eleven och läraren.

Den flyttkarusell som föreslås bygger mycket på antaganden om positiva effekter, men någon djupare konsekvensanalys över effekterna av en stor omorganisering för varje enskild skola och för berörda elever finns inte. Skollagen kräver att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet (1 kap 5§) och detta ska prägla all organisering av skolan i Gävle.

Tycker ni föräldrar som berörs av detta föreslag att ni har fått en tydlig konsekvensanalys över hur era barn kommer få bättre förutsättningar av att klara kunskapsmålen genom denna föreslagna omorganisering?

Kom och säg din mening till oss. Vi finns på Rådhustorget mellan klockan 11-14 i dag, lördag 11 oktober.

Evelyn Klöverstedt

Barn- och ungdomsnämnden

Kari Axelsson

Barn- och ungdomsnämnden

Per-Åke Fredriksson

Oppositionsråd Folkpartiet, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons