Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga ta debatten mot främlingsfientligheten

/

Annons

De som sprider främlingsfientlighet får finna sig i att vi som står för öppenhet och tolerans ifrågasätter åsikterna, skriver integrationsminister Erik Ullenhag

Det som hände i Norge i juli för ett år sedan är för alltid fastetsat i vårt minne. De fruktansvärda bilderna från det obegripliga hatet på Utöya och bomberna mot regeringsbyggnaderna i Oslo har vi nog alla kvar på näthinnan.

Morden på Utöya, självmordsbombaren på Drottninggatan i Stockholm och Malmöterroristen som sköt på personer med utländskt utseende, är alla attacker mot vårt öppna, toleranta och demokratiska samhälle. Det är dåd som har utförts för att slå in kilar och skapa sprickor i samhället och öka konflikter mellan människor.

Dessa hatets gärningar kan öppna och demokratiska samhällen på lång sikt bara bemöta genom att vi står upp för öppenhet, mångfald och tolerans. Självklart behöver polis och säkerhetspolis fokusera på att bekämpa extremism, men på sikt ökas tryggheten bara om fler omfattar den grundläggande idén om alla människors lika värde.

Flera länder runt om i Europa har fått in främlingsfientliga partier i parlamenten. På flera håll vinns röster genom att spela på fördomar mot muslimer, judar och romer. I flera fall har främlingsfientliga partier tillåtits flytta hela den politiska kartan.

Etablerade partier har, av rädsla för väljarflykt, anpassat sig till de intolerantas budskap. Resultatet har blivit att samhällsklimatet förändrats och de populistiska partierna har ofta fått ökat stöd i takt med att deras åsikter tagit större plats i samhällsdebatten. Det ska inte hända i Sverige.

Vi har som bekant också fått in ett främlingsfientligt parti i vår riksdag. Från den svenska regeringens sida är budskapet klart – vi kommer inte att medverka till att detta parti får flytta den politiska kartan i intolerant riktning.

Ett vanligt påstående från de främlingsfientliga är att invandringspolitiken inte får ifrågasättas. Få frågor diskuteras så mycket som invandrings- och integrationspolitik. Och den diskussionen är viktig. Integrationspolitiken har fungerat för dåligt och det har lett till ett stort utanförskap.

En av dagens stora samhällsutmaningar är att se till att utrikes födda får jobb och lär sig svenska. Men vad de, som envist hävdar att vissa saker inte får sägas i Sverige, verkar mena är att de ska kunna sprida fördomar, och i vissa fall rent hat, oemotsagda.

Yttrandefriheten är central och alla frågor ska kunna diskuteras. Men den som sprider främlingsfientlighet får finna sig i att vi som står för öppenhet och tolerans ifrågasätter åsikterna.

Debatten mot främlingsfientligheten och fördomarna måste alltid tas. De goda krafternas tystnad riskerar att leda till att fördomarna får allt starkare fäste.

Vi måste sträva efter ett samhälle där vi alla är öppna för att ompröva våra attityder, och reagerar med ryggmärgen när någon försöker exploatera fördomarna för politiska syften.

Erik Ullenhag

Integrationsminister, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons