Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet för de äldre vore bra i Sandviken

Den omdebatterade rapporten från SNS är missförstådd och konstaterar inte alls att privata alternativ skulle vara sämre, tvärtemot vad som påståtts i debatten.

Annons

Det menar Lotta Pettersson, Svenskt Näringsliv i Gävleborg

För en tid sedan beslutade äldreomsorgsnämnden i Sandviken att kommunen inte ska införa valfrihet inom äldrevården.

Uppenbarligen tror sig nämndens majoritet veta bättre än de äldre själva.

Tanken med valfrihetssystem är att ge människor möjlighet att välja mellan olika leverantörer av tjänster inom vård och omsorg.

Nämndens ordförande Robert Sten (S) motiverade beslutet med att hävda att forskning inte visat att privatisering leder till bättre kvalitet och fler arbetstillfällen.

Förmodligen syftar han på den rapport som SNS tidigare publicerade. Vad rapporten egentligen konstaterar är att det vore önskvärt med mer forskning på området.

Men även utan ytterligare forskning vet vi att människor vill välja själva och att detta gäller även äldre. Som Berit Rollén, före detta statssekreterare (S) och myndighetschef, nyligen konstaterade i LO-tidningen:

”Jag vill ha möjlighet att kunna välja det som passar mig även när jag inte längre klarar mig helt själv. Jag vill kunna välja att bo med vänner och likasinnade, jag vill vara en myndig människa.”

Robert Sten och hans åsiktsfränder i S, NO och V verkar tro sig veta bäst hur äldre ska ha det. Jag undrar på vilken forskning de grundar sitt förmyndarskap.

Ett valfrihetssystem skulle inte bara ge äldre större möjligheter att bestämma själva. Det skulle också skapa möjligheter för företag och organisationer att erbjuda tjänster som kommunen tidigare i praktiken haft monopol på.

På så vis skulle ett valfrihetssystem också ge Sandviken fler företag och mer diversifierat näringsliv.

Lotta Petterson

Svenskt Näringsliv

Gävleborg

”Uppenbarligen tror sig nämndens majoritet veta bättre än de äldre själva”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons