Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt fisk!

Fisk är både gott och nyttigt och självklart ska vi människor njuta av havets läckerheter. Problemet är bara att 75 procent av världens fiskbestånd är överfiskade.

Annons

Redan om 40 år kan haven var helt tomma på matfisk om vi inte gör något.

Även odlad fisk bidrar till överfiske och miljöproblem. En av världens största fiskmjölindustrier finns i Peru. Därifrån kommer 1/3 av norska fiskodlares matfisk. För att få fram 1 kilo odlad lax går det åt 2-5 kilo annan fisk, som omvandlas till fiskmjöl.

Fiskmjölindustrin i Peru har skapat konflikt med lokalbefolkningen. Småfisken som fångas till fiskmjölet spelar en nyckelroll i havets näringskedjor. Lokalbefolkningens husbehovsfiske påverkas negativt. Avloppsvattnet från fiskmjölindustrin går helt orenat ut i havet. Fiskfjäll, bitar av fiskar och blod i avloppsvattnet dödar livet på havsbotten. Luftföroreningarna från industrin drabbar barnen som fått andningssvårigheter, hudproblem och allergier.

Genom de val vi gör som konsumenter kan vi bidra till ett fiske som är mera uthålligt, både i Sverige och på andra sidan jordklotet. Låt dig inte luras i butiken av t ex den billiga odlade norska laxen. Fiskbestånden i havet och lokalbefolkningen i länder som Peru får betala mellanskillnaden.

Välj istället fisk och skaldjur som är miljömärkta med KRAV eller MSC (Marine Stewardship Council) .Den miljömärkta fisken kommer från hållbara bestånd, alltså fiskar som inte håller på att fiskas ut.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons