Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till Gävle MynAK

Annons

Men självklart behöver vi forskning som kan peka på sådant vi själva inte sett, både problem och lösningar. Därför är MynAK viktig, nödvändig och välkommen, skriver Elin Lundgren, S riksdagsledamot, ordförande Socialdemokraterna i Gävle och Åsa Wiklund Lång, S kommunalråd i opposition i Gävle, kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Sedan 1 juni välkomnar vi en ny statlig myndighet i Gävle. Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MynAK. Att myndigheten etableras just i Gävle är en del i regeringens viktiga arbete med att sprida statliga myndigheter i hela landet och kommer, med sina nya arbetstillfällen, att vara betydelsefullt för vårt län.

Sedan Alliansregeringen lade ner Arbetslivsinstitutet 2007 har satsningar på kunskap om arbetsmiljö varit efterlängtat hos oss som tycker det är viktigt med ett sunt och hållbart arbetsliv. Det är lätt att tro, när man hör beskrivningar från förr i tiden med tunga, tuffa arbetsmiljöer utan tid till återhämtning och utan tillstymmelse till skyddsutrustning, att vi nu är i ett läge där frågor om arbetsmiljö inte är fullt så viktiga. Det stämmer förstås inte.

Vi vet att människor fortfarande får förslitningsskador, vi vet att människor drabbas av psykosocial ohälsa och vi vet att människor fortfarande dör när de utövar sitt yrke. Hittills i år har 16 personer i Sverige avlidit i arbetsplatsolyckor och kom aldrig hem från jobbet. Det är 16 personer för mycket.

Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik visar på en uppgång av anmälda arbetsolyckor. Ofta handlar det om fall och tunga lyft. Anmälningarna av arbetssjukdomar bland kvinnor till följd av organisatoriska och sociala problem, det vill säga hur arbetsgivare organiserar arbetet och relationerna på jobbet ökar. Ett hållbart arbetsliv, där vi mår bra på jobbet och därmed också kan må bra på fritiden borde vara självklart.

Men än finns mer att göra för att nå dit.

MynAK ska arbeta med att samla och sprida forskningsbaserad kunskap om arbetsmiljö, bedriva omvärldsbevakning, verka internationellt och arbeta med företagshälsovårdens utveckling. En bättre kunskap om arbetsmiljöpolitikens effekter kommer att leda till en ökad träffsäkerhet i politiken och en mer effektiv arbetsmiljöpolitik.

Att behovet av detta finns står utom allt tvivel.

En av våra största utmaningar i dag är att klara kompetensförsörjningen inom vård, skola och omsorg och där är en bättre arbetsmiljö en nyckelfråga.

Därför blir vi oroade när vi dagarna efter den viktiga myndighetens öppnande i Gävle ser i en artikel i tidningen Arbetarskydd att Alliansföreträdare redan uttalar sig negativt om myndigheten. Centerpartiet säger, enligt Arbetarskydd, till och med att den nystartade myndigheten ska läggas ner om de kommer till makten. Liberalerna argumenterar med att sådana här frågor ska skötas av arbetsmarknadens parter. Det är enbart ett sätt att skjuta ifrån sig det ansvar vi som folkvalda politiker har.

För Socialdemokraterna är varje steg mot en bättre arbetsmiljö viktigt. Vi vet att vi har mycket kvar att jobba med, också i verksamheter vi styrt och styr, och vi tar steg hela tiden. I Gävle har vi sedan länge infört rätt till heltid och de statliga välfärdsmiljarderna underlättar för att kunna stärka bemanningen. Men vi behöver göra mycket mer. Därför vill vi i Gävle kommun till exempel införa en kompetensutvecklingsfond för framförallt bristyrken och investera i fler anställda, ökat personalinflytande och goda arbetsvillkor för alla som arbetar i och på uppdrag av Gävle kommun.

Men självklart behöver vi forskning som kan peka på sådant vi själva inte sett, både problem och lösningar.

Därför är MynAK viktig, nödvändig och välkommen!

Elin Lundgren (S)

Riksdagsledamot, ordförande Socialdemokraterna i Gävle

Åsa Wiklund Lång (S)

Kommunalråd i opposition i Gävle, kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons