Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet får inte bli för mjäkigt

Annons

Kommunistiska partiets Karlaxel Källman uppmanar Vänsterpartiet att hålla fast vid EU-motståndet

I Sverige och övriga Skandinavien har EU-motståndet burits fram av vänstern, på en demokratisk och antikapitalistisk plattform. Det skiljer våra länder från flertalet andra länder inom EU, där en förment EU-kritisk vänster bejakat EU-projektet och därmed lämnat motståndet till grumligt nationalistiska och rasistiska krafter.

Dessvärre har Miljöpartiet nu övergivit det utträdeskrav som är det konsekventa EU-motståndets nödvändiga position och får programkommissionen som den vill står Vänsterpartiet i begrepp att göra detsamma. Det är mycket allvarligt, då ett svek mot utträdeskravet lämnar Sverigedemokraterna som enda riksdagsalternativ för den breda opinion som vill lämna EU.

Vi vädjar därför till Vänsterpartiets alla organisationer och medlemmar att besinna sitt ansvar. EU-motståndet lever i folkdjupet och måste som hittills kanaliseras i progressiva banor, annars finns det risk för att EU-motståndet försumpas i nationalism och främlingsfientlighet.

I inget enda avseende har EU sedan det svenska inträdet utvecklats i progressiv riktning. Istället står det idag ännu mer klart att EU utgör ett hot mot demokrati, gemensam välfärd och arbetarrätt. EU är och förblir kapitalens gemenskap, inte folkens.

Internationellt samarbete är bra. Men världen är större än EU. Att lämna EU innebär en större öppenhet gentemot övriga delar världen, där Sveriges röst idag tystnat. Istället för solidaritet med fattiga länder har vi med EU fått deltagande i imperialismens krig.

För vår del har vi sett det som en styrka att det vänsterinriktade EU-motståndet haft företrädare i riksdagen. Vi ser det därför som ytterst allvarligt om Vänsterpartiet faller till föga för den mjäkiga EU-kritik som gett högerpopulister möjlighet att exploatera det folkliga EU-motståndet.

Vår vädjande uppmaning är: Svik inte EU-motståndet. Håll fast vid utträdeskravet!

Karlaxel Källman, Kommunistiska partiet, Bergvik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons