Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet: Gävles högersväng blir en nackdel för många medborgare

Efter 16 år av gemensamt styre tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, så beklagar vi i Vänsterpartiet att samarbetet nu har avslutats, skriver Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp Gävle.

Annons
Gin Akgul Hajo, V.

Med dagens mandatfördelning i kommunfullmäktige är det inte förvånande att Socialdemokraterna söker sig över till det högra lägret för hitta en majoritet. Även om detta ger oss i Vänsterpartiet en stor frihet att agera efter vår egen politik så kommer resultatet av denna högeranpassning att vara till nackdel för många medborgare i Gävle kommun:

De som får sina lägenheter sålda till olika fastighetsbolag, de pensionärer vars valfrihet består i att välja mellan utövare och inte vad de vill ha gjort, alla de som får finna sig i att bli exploaterade av kortsynta marknadsintressen och i övrigt blir prisgivna med högerpolitik.

Vänsterpartiet kommer fortsatt vara mot privatiseringar av omvårdnaden om de äldre. Det är inte längre självklart att vår gemensamma välfärd ska finansieras och drivas offentligt eller utan vinstintresse.

Här är Vänsterpartiet det självklara alternativet mot att låta marknadskrafterna styra den gemensamma välfärden. Förbättrade förutsättningar och arbetsvillkor för de som arbetar inom välfärden är en central punkt. Vänsterpartiet menar att det är dags för en arbetstidsförkortning under mandatperioden, för att på sikt införa sex timmars arbetsdag.

Skolresultaten måste bli bättre och föreslagna besparingar på skolans område måste konsekvensbeskrivas och stoppas om det leder till lägre personaltäthet. 

Skolan ska lägga grunden för ett liv med möjligheter – inte ett förstelnat klassamhälle. En jämlik skola är bra för alla.

Vänsterpartiet kommer att verka för att Å-rummet vid Gavleån bevaras, Sjömanskyrkan behålls i kommunal regi, liksom fritidsanläggningen Smörnäs, Fyren i Norrsundet. Vi behöver fler demokratiska mötesplatser i hela kommunen, inte färre. 

Gavlegårdarna AB är vårt verktyg för bostadsförsörjningen och bostadsbristen måste förbättras genom att Gavlegårdarna bygger fler hyresrätter till en rimlig kostnad. Vänsterpartiet säger nej till utförsäljning av allmännyttan. Det leder till sämre inflytande för hyresgästerna.

Uttaget av vinstmedel från Gavlegårdarna bör sänkas och pengarna används för trygghet och gemenskap i våra bostadsområden. Hyresgästerna och Gavlegårdarna i samverkan vet bäst hur det ska se ut.

Sänkta avgifter i Kulturskolan och på kollektivtrafiken med sikte på både en avgiftsfri kulturskola och kollektivtrafik är några förslag som har sin utgångspunkt i att Gävle skall bli mer jämlikt, jämställt och grönare.

Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp Gävle

Gin Akgul Hajo

Isabella Bexell

Tord Fredriksen

Kristina Sjöström

Owe Hellberg

Lotta Lagnander

Seppo Laine

Maud Liljeqvist

Jonas Ryberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons