Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är alla arga centerpartister?

I Arktis borras olja med Sveriges hjälp. Var är Alliansens gröna röst, undrar Bodil Ceballos, Miljöpartiet

Annons

Till följd av den globala uppvärmningen smälter isarna i Arktis med en skrämmande hastighet. Avsmältningen är en av de mest synliga effekterna av klimatförändringen, men den är också ett problem i sig. Högre temperaturer och mindre is kommer att medföra stora påfrestningar för såväl det arktiska ekosystemet som lokalbefolkningen och utan isens reflekterande yta värms haven i snabbare takt.

Som om inte det vore nog öppnar de försvinnande isarna oljepriser upp en ny geografisk front för oljebranschen. Den olja och gas som tidigare varit oåtkomlig under isens tjocka täcke är nu inom oljebolagens räckhåll. Den kolossala förbränningen av fossila bränslen har cyniskt nog genom klimatförändringarna möjliggjort utvinningen av ännu mer olja och gas och ännu mer klimatförändringar.

Centerpartiet säger sig vara att vara alliansens gröna röst, men med tanke på regeringens klimatpolitiska facit måste det vara jobbiga tider för de centerpartister som trodde att denna paroll skulle ha någon faktiskt innebörd. Var alla verkligen införstådda med att miljöfrågorna skulle handla mer om att ragga röster än faktiskt ställningstaganden?

Som ordförandeland i det Arktiska rådet, där de Arktiska länderna träffas och diskuterar utvecklingen, har Sverige en chans att påverka och driva kravet för ett för fossila bränslen i området. Men tyvärr har regeringens snarare valt att använda spelrummet till att driva på exploateringen av den Arktiska miljön.

Vid upprepade tillfällen har den centerpartistiske miljöministern Lena Ek hävdat partiets motstånd mot regeringens Arktispolitik och gett stöd för drivandet av ett utvinningsförbud. På ett seminarium med Greenpeace sade hon så sent som höstas att ifall vi vill nå de svenska klimatmålen om att temperaturen inte ska höjas mer än två grader kan vi inte utvinna den olja och gas som finns i Arktis.

På partistämman i september 2011 var man i förnyelseprogrammet Det gröna nybyggarlandet överens om att centerpartiet skulle vara den Arktiska miljöns främsta beskyddare och verka för ett förbud.

Men när det väl gäller, som när regeringen tog fram den svenska Arktisstrategin, var fanns centerpartiet? I strategin finns ingenting om att försöka hindra olje- och gasutvinningen.

Och trots att Lena Ek i P1:s lördagsintervju för en tid sedan kritiserade Carl Bildt för den förda Arktispolitiken röstade Centerpartiet tillsammans med sina allianskollegor och Sverigedemokraterna nej till frågan om Sverige skulle driva på för ett förbud.

Lika bra som det gått för Sverige att flytta fram miljöpolitiken i arktiska rådet millimeter för millimeter verkar det ha gått för Centerpartiet att flytta fram den inom alliansen. Reinfeldt och Bildt verkar inte övertygade.

Om det finns ett budskap går det uppenbarligen inte fram, eller tas det inte på allvar.

Kanske hade frågan varit lättare att driva om miljöministern få lite stöd från sin partiledare tillika näringsminister Annie Lööf. Men av tystnaden att döma verkar Annie Lööf se exploateringen av Arktis som något i grunden positivt och snarare ett intresse Sverige och svenskt näringsliv, oavsett konsekvenserna för miljön.

Arktisfrågan är för viktig för att köpslå med. Den handlar om våra barns framtid. Så var är alla upprörda centerpartister?

Bodil Ceballos

Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson

Miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons