Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är föräldrarna?

Föräldrar som lägger upp bilder på sina barn på internet förstår inte vad det innebär att bli offentlig, skriver Emma Bergsten, Gävle, apropå upploppet vid en skola i Göteborg i går

Annons

Efter att ha sett bilder på nätet från gårdagens händelser i Göteborg så kan jag inte låta bli att undra – var är föräldrarna?

Efter en snabb titt på olika åldersgränser som finns i Sverige så kan jag trots att barn får starta egen firma vid 16 års ålder (uppgiften hittad på Barnombudsmannens hemsida), känna att det faktiskt saknas en hel del föräldrar kring barn idag.

Jag själv är gudmor och faster, jag skulle kunna ta lätt på det och säga att det bara är symboliskt. I min närhet så har jag ibland hört överraskade åsikter om att jag kommer att vara restriktiv med mina framtida barns närvaro på internet, även när det gäller att lägga ut bilder på dem på nätet. Till och med en eventuell hormonstorm används som ett argument för att jag tydligen inte skulle vara ansvarig för min handling att lägga ut bilder på barnet innan det ens är medvetet om vad internet är. Föräldrar vill ju så gärna visa upp sina barn, de är ju så söta och så fina.

Jag förstår er och skulle ibland gladeligen slänga upp bilder på barn i min närhet som jag tycker är söta och säga det här barnet är sötare än ditt, in your face. Varför gör jag inte det? Jo, för att jag på något sätt inser att barns närvaro på internet är så mycket skörare än vad vi egentligen verkar förstå.

Om föräldrar känner att det är deras hormonstormande rätt att visa upp sina barn via ett medium där inget är privat på samma sätt som i fotoalbumet hemma så tror jag att barnen inte ser vad det faktiskt innebär med att bli offentlig.

Att jag för vissa låter gammal och gaggig bryr jag mig inte i. Det jag däremot tycker är svagt är att det inom verkar saknas kunskap att undervisa om helheten i det officiella och att samhället dessutom är konstruerat så att föräldrar till viss del inte hinner med eller kan greppa vad som händer på nätet.

Så som jag ser det så behövs det en liten extraresurs i mellanvägen skola och förälder som kan sätta ner foten och skärpa barnskyddet på nätet. För oavsett hur många Alexandramän och pedofiler vi oroar oss för, så kan vår kollektiva naivitet vara en större fiende för oss själva och våra barn på nätet. Oavsett vad som hänt kring härvan i Göteborg, och på Instagram, så är det bara en droppe av de stora vågorna som går på internet.

Det är mer än att bara sköta ett varumärke, det handlar om att ta hand om sig själv.

Emma Bergsten

Informatörsstudent på Högskolan i Gävle.

Faster, gudmor och mycket medieintresserad.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons