Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var går gränsen för tjänstefel?

Annons

I dag slutar de första uppsagda personerna hos Electroengine. Vi vill att ansvariga från Gävle kommun och Teknikparken förklarar för oss vad ni tänker göra, skriver personal på Electroengine.

Utifrån den information som har nått oss anställda så respekterar Gävle kommun och Teknikparken inte sina utfästelser till Electroengine. Detta har fullständigt slagit undan grunden för företagets satsning i kommunen.

I och med detta underminerar man också möjligheten till kommande företagsetableringar i regionen. Företagens företrädare törs i framtiden inte lita på kommunens tjänstemän och politiker.

I vanlig ordning verkar alla löften om stöd till nyetableringar bara vara tomma politikerord eftersom ambitionen att uppfylla dessa löften helt tycks saknas.

När Electroengine valde att starta tillverkning i Gävle skrevs en avsiktsförklaring den 26 maj 2010. En av hörnstenarna i avsiktsförklaringen var att Gävle Technology Park AB (Teknikparken) under år 2010 skulle starta en projekt- och etableringsarena som syftar till att i samverkan med näringslivet bedriva utvecklingsprojekt för produkter och system.

I avsiktsförklaringen står också tydligt att projektarenan snarast ska aktivera projekt tillsammans med Electroengine. Detta dokument är undertecknat av både Stefan Klahr som VD för Teknikparken och Göran Arnell i egenskap av kommundirektör i Gävle.

Electroengine lämnade i oktober 2010 in fyra projektansökningar till Stefan Klahr på Teknikparken. Dessa ansökningar har ännu inte blivit behandlade.

Det faktum att de inte blivit behandlade har vid ett flertal tillfällen påpekats av Electroengines ledning för Stefan Klahr och för Göran Arnell. Trots detta verkar ännu inte någon av dem ha bemödat intressera sig för ansökningarna och inga svar har kommit från vare sig Gävle kommun eller Teknikparken.

Kommundirektör Göran Arnell har, enligt Gävle kommuns hemsida, ett särskilt uppdrag att jobba med tillväxt- och utvecklingsfrågor. Varför visar en person med den rollbeskrivningen inte ett aktivt intresse för ett nytt företag med stor potential inom clean tech-området?

Var går gränsen för tjänstefel?

Som läget är nu hade det varit bättre om Gävle kommun och Teknikparken aldrig gjort några utfästelser för att få Electroengine till Gävle. Då hade vi i personalen sluppit gå igenom en ny och smärtsam uppsägningskarusell. Vår stora glädje över ett spännande framtidsjobb har bytts till förtvivlan över den oförmåga till handling som finns hos Gävle kommun och Teknikparken.

De projekt som vi under en tid arbetat hårt med riskerar nu att rinna ut i sanden. Vi som jobbar på Electroengine i Gävle har varit med om att konstruera och bygga en helt ny generation av elfordon som en motorbåt, en Volvo C70, en stadsbuss, med mera.

Detta är teknologi som är unik och har enorm potential. Vi har på kort tid byggt upp ett logistikflöde med många lokala leverantörer. I dag köper vi produkter och tjänster av cirka 40 företag bara i Gävle.

Vi genererar redan nu skatteintäkter till kommunen.

Hur påverkar dessa löftessvek övriga företag som eventuellt har planer på etablering i Gävle? Vilka broar bränns med dessa brutna löften?

Bara Electroengine hade planer på att växa till flera hundra medarbetare. Om man därtill lägger andra nyetableringar som diskuterats kan antalet nya arbetstillfällen som skapas vara så stort att det måste skrivas med fyra siffror. Arbetstillfällen som mycket väl behövs för att fylla bland annat det hål som Ericssons sorti lämnat.

Nya etableringar behövs till Gävle så att staden inte stagnerar. Vi vill inte gärna flytta härifrån men kommer att tvingas till det om inte några jobb skapas i framtiden.

I dag, måndag den 28 mars,s slutar de första uppsagda personerna sin anställning hos Electroengine och därför vill vi att ansvariga från Gävle kommun och Teknikparken omgående förklarar för oss vad ni tänker göra.

Varför är inte projekt- och etableringsarenan startad?

Varför kommer inga svar och varför händer inget hos Gävle kommun eller Teknikparken?

Personal på Electroengine

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons