Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är det så svårt att se helheten i Gävle?

Annons

Politisk djärvhet har ersatts av ett tungjobbat tjänstemannavälde som vi i dag tyngs under i Gävle, tycker Bengt Lönnberg som tror att en idrottspark vid Sätraåsen skulle skapa en stadsdel som genererar kraft

1946 firade Gävle 500 år. Då väcktes staden ur en lång sömnperiod. Fortfarande tändes gaslyktorna av lykttändare som gick från stolpe till stolpe.

Den sommaren hände något fullständigt fantastiskt i vår stad. Sätraåsen, det vill säga nuvarande Parken Gävle, travbanan och ängarna ut mot Stigslund fylldes av ett gigantiskt utställningsområde. Under några sommarveckor besöktes expon, som den kallades, av trekvarts miljon besökare.

Här fick Gävleborna en samlad bild av vad regionen förmådde på den tiden. Stolthet och framåtanda präglade pressdebatten hela sommaren. Hit kom de viktiga företagen, organisationerna men inte minst de stora artisterna och personligheterna. Och vi fick el i gatulamporna.

Tröttheten som präglat vår stad under 1900-talet ersattes av framtidstro och tillväxt. Visserligen slog omstruktureringen av verkstadsindustrin hårt mot Gävle. Skoglund & Olson och Gävle Varv är ett par exempel på betydande företag som med tiden slogs ut.

Men likt en fågel Fenix reste sig Gävle ur askan. Nu inleddes skapandet av tjänsternas stad. Nya stadsdelar som Sätra och Stigslund byggdes, andra som Söder byggdes ut. Gävle fick stora framgångar i ishockey, först på Nynäsplan och sedermera på Sätraåsen.

Gävle fick en trafikstruktur med ringlinjer runt stadskärnan, motorvägen byggdes utanför centrum.

Men där slog tröttheten till på nytt. På något sätt slöt sig staden inne i sin egen trafikapparat. Framtidsperspektivet blev i bästa fall något år, sällan så långt som en mandatperiod.

Politiskt inleddes nu kompromissernas period. Den politiska djärvheten ersattes av ett tungjobbat tjänstemannavälde som vi i dag tyngs under.

Oförmågan att se helheter och att tro på snabba förändringar är nu dokumenterat utbredd.

I dag präglas pressdebatten och politiken av egotrippade särintressen som inte förmår skilja på kort och lång sikt.

Om Gävle skall utvecklas krävs att vi vågar satsa på tillväxt. Vi står med ett tomt rådhus som i värsta fall tycks bli ett pensionärskafé. Stadens mest centrala byggnad borde väl fyllas med framtidstro och perspektiv. En plats där vi alla kan lära mer för att förstå den tid vi lever i och skapar förutsättningar för.

Ta ett annat exempel; Gefle Idrottspark. Tanken är att skapa en expansiv del av den framtida stadsdelen Sätraåsen där idrott, natur och motion samsas. Läkerol Arena, Gunder Hägg Stadion och Gävletravet bildar navet i en evenemangsstad. Multisporthallen och fotbollstadion bidrar med nya aktiviteter i området, är det tänkt.

Allt knyts samman runt ett torg med utrymme för spontanidrotter, nuvarande såväl som tillkommande. I Läkerol Arena och på Gävletravet finns redan nu restauranger och serveringar som kan ha öppet alla dagar i veckan. Hotellet i nuvarande travläktaren ger övernattningsmöjligheter för utövare av de olika sporterna. I multihallen kommer ju en rad sporter att rymmas som alla kommer att arrangera idrottsutbyte med omvärlden.

Så skapas en stadsdel som generar kraft.

Enbart idrottsparken blir en stor arbetsplats med cirka 400 heltidstjänster. Spelare, ledare, terapeuter, tränare, läkare, servicepersonal, kontorister, butiksanställda med flera får sina dagliga arbetsplatser i området.

Ett kluster föder alltid aktiviteter. En kraftsamling för sport och idrott skapar sysselsättning men också klara miljövinster. Att frysa is avger värme som kan användas till uppvärmning av fotbollsplanen. Att samla aktiviteter befrämjar valfriheten liksom underlaget för en tät kollektivtrafik för den dagliga verksamheten vid stora eller små evenemang.

Utrymmet medger inte att jag räknar upp alla effekter men jag vill gärna uppmana läsaren att släppa loss fantasin mot framtiden. Uppmaningen gäller naturligtvis också politiker och tjänstemän. Ta gärna en penna och inventera dina egna idéer. Skriv och berätta!

Wake up! The future is soon here, som det heter på internationellt Gävlemål.

Bengt Lönnberg

Glassförsäljare på Gävleexpon 1946 men fortfarande med intresset kvar för morgondagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons