Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför får inte de unga del av Hälsoäventyret?

Ann-Cathrin Larsson, Folkpartiet i Älvkarleby, undrar varför kommunen har valt att inte låta skoleleverna i kommunen delta i Hälsoäventyrets verksamhet

Annons

I Tierp påstås det att där är allt möjligt. Jag vet inte riktigt hur det är med det, men en sak vet jag och det är att i Tierp vågar de tro på hälsobefrämjande insatser även om de inte baserade på det hos politiker så populära ordet evidens. Därför var det socialdemokratiska kommunalrådet i fredags glad och stolt över att Hälsoäventyret kunde invigas i Tierp efter att ha haft sin verksamhet i Älvkarleby i många år.

Som ledamot i Norra länsdelsberedningen har jag följt Hälsoäventyret sedan det invigdes på Villa Harmoni i Älvkarleby 2004 och jag är lika stolt och glad som Bengt-Olov Eriksson över alla de barn och ungdomar i Älvkarleby som har fått möjlighet att komma till Hälsoäventyret och lära sig om kroppen i tvåan, om tobak i sexan och om kärlek i nian.

Därför blev jag ganska bekymrad när jag fick vetskap om att Älvkarleby kommun funderar på, eller redan har beslutat om att inte längre låta våra elever delta i Hälsoäventyrets verksamhet. Anledningen verkar inte vara den för kommunen blygsamma kostnaden på cirka 60 000 kronor, utan just att det inte finns evidens runt den här verksamheten. Det vill säga, det finns inte vetenskapliga bevis för att den fungerar.

Frågan är förstås hur lätt det är att evidensbasera folkhälsoarbete. Hur tar vi reda på att tonåringen som inte röker aldrig började för att hon var på Hälsoäventyret i sexan? Men hela verksamheten löper som en tråd genom skoltiden och är därmed inte isolerade punktinsatser. Den ska ses som ett komplement till skolans hälsoarbete.

Den som har läst de utvärderingar som har gjorts från länets Hälsoäventyr borde imponeras över den bredd på verksamheten som beskrivs. Den borde imponeras över de omdömen som eleverna har lämnat och om den önskan från elever i nian som vill få ytterligare ett besök när de kommit till gymnasiet.

Det finns en hel del metoder och projekt som inte fungerar men dit hör inte Hälsoäventyret som har haft sin verksamhet igång sedan 2001. Jag funderar förstås på vad politiker i Älvkarleby kommun vet som helt har undgått de i Tierp, Uppsala, Håbo, Östhammar och i landstinget.

Jag tror att både elever, föräldrar och lärare vill, precis som jag, veta varför Älvkarlebys barn och unga inte längre ska få ta del av den populära och efterfrågade verksamheten på Hälsoäventyret i Tierp.

Ann-Cathrin Larsson, FP

Ledamot i Norra Länsdelsberedningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons