Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför hemlighållerhögskolan utredningarna?

Borde det inte ligga i Göran Franssons intresse att ta del av de utredningar som Högskolan i Gävle gjort i frågan om ett samgående med Uppsala universitet, frågar riksdagsledamöterna Lars Beckman, M, och Hans Backman, FP.

Annons

Lektor Göran Fransson skriver i GD 12/9 att det finns en tankefigur om att universitet per definition skulle vara bättre än högskolor och menar att såväl högskolor som universitet kan brista i kvalitet i olika hänseenden.

Må så vara i vissa fall, men vi kan konstatera att Franssons uppfattning skiljer sig väsentligt från de reaktioner vi fått från medarbetare och studenter på Högskolan i Gävle. De hävdar nämligen att de hellre skulle vilja arbeta respektive studera på ett universitet än på en högskola.

Mats Alvesson, professor i företagsekonomi på Lunds universitet, skriver 12/9 på DN Debatt att högskolan blivit en gigantisk sysselsättningsarena för ungdomar, ofta med tveksamma kurser i alltför lätta ämnen. Han hänvisar till en studie som visar att cirka 40 procent av studenterna som genomgått en högskoleutbildning inte uppvisat någon mätbar förbättring i fråga om förmåga att resonera, se mönster och tänka kritiskt. Han menar till och med att vissa högskoleutbildningar borde göras om till gymnasieutbildningar.

Vi menar inte att man nödvändigtvis måste gå så långt, men han har en poäng med att det är viktigt att de högre utbildningarna håller en hög kvalitet och bidrar till att studenterna utvecklas. Där menar vi, och de studenter och medarbetare vi mött, att universiteten håller en hög standard.

Göran Fransson håller med oss om att grundfrågan är intressant, det vill säga hur Högskolan i Gävle kan utvecklas. Borde det då inte ligga i hans intresse att ta del av de utredningar som Högskolan i Gävle gjort i frågan om ett samgående med Uppsala universitet?

Där borde förmodligen en hel del information framgå om hur Högskolan i Gävle skulle kunna utvecklas och förbättras. Delar inte Fransson vår uppfattning om att utredningarna borde offentliggöras?

Avslutningsvis undrar Fransson varför fokus ligger på ett samarbete med just Uppsala universitet.

Det viktiga är att Högskolan i Gävle ser över möjligheterna med ett samgående med ett universitet. Uppsala universitet är bara ett av många förslag. Vi har i tidigare debattartiklar framfört bland annat Mittuniversitetet som ett annat lämpligt förslag.

Huvudsaken är att man inleder ett samarbete med ett universitet som kan bidra till en högre kvalitet på utbildningarna, vilket både medarbetarna och studenterna skulle vinna på.

Lars Beckman, Riksdagsledamot, M

Hans Backman, Riksdagsledamot, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons