Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför lockar friskolorna Gävles unga?

De kommunala skolor som har känt av konkurrensen bör ställa sig frågan om man har en arbetsro som personalen, föräldrar och elever är nöjda med, skriver Evelyn Klöverstedt och Kari Axelsson, Folkpartiet

Annons

Friskolorna utgör en nyttig konkurrent och ett välkommet komplement till den kommunala skolan. Mångfald betyder att fler elever och föräldrar kan välja den skola som de tycker passar dem bäst. Vi i Folkpartiet anser att konkurrensen höjer kvaliteten även i kommunala skolor om man är beredd att svara på konkurrensen som friskolorna ger.

Gävles största grundskola heter numera Internationella Engelska skolan. 1100 av Gävles elever har valt Internationella Engelska skolan, man har kö till klasserna och nu lockar man ännu fler genom att även starta förskoleklass till årskurs 3.

Hur kan det komma sig? Vad är det som lockar?

Frågar man föräldrarna varför de och deras barn valde Internationella Engelska skolan får man veta att främsta konkurrensmedel inte är som man kan tro engelska språket utan något så självklart som arbetsro för elever.

Från skoledningens sida har man satt upp tydliga ordningsregler och som man håller hårt på för att skapa studiero under skoltiden. Därmed skapar man goda förutsättningar för alla elever oavsett bakgrund och behov att ta till sig undervisningen. Arbetsro gynnar alla elever. Det vet föräldrarna och därför har man tillsammans med sina barn valt en friskola som för många inte ligger i närheten av där man bor.

Fast borde arbetsro var en konkurrensfördel? Borde inte alla skolor erbjuda en arbetsro som lockar?

De kommunala skolor som har känt av konkurrensen bör ställa sig frågan om man har en arbetsro som personalen, föräldrar och elever är nöjda med.

Har vi en arbetsro som lyfter alla elever? Om inte, vad gör vi då åt saken?

Evelyn Klöverstedt

Kari Axelsson

Folkpartiet

Barn- och ungdomsnämnden

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons