Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen är inte ofarlig

Efter den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark för en tid sedan finns anledning att återigen kräva en helt förutsättningslös konsekvensanalys av Sveriges rovdjurspolitik, och framför allt ”förvaltningen” av den svenska vargstammen.

Annons

Att vargen är ett fullödigt rovdjur som står högst i näringskedjan tycks nu gått upp för fler än de som lever ute i vargreviren. Ett pinsamt, men ändock, fall framåt!

De forskare och debattörer som hävdat att vargen i stort sätt är ofarlig för allt och alla förutom några skadade och sjuka älgar och rådjur torde ha fått ett bryskt uppvaknande. Och dessa, samt de djurparker som välvilligt låtit allmänheten gosa med ”tama” vargar, bör ha fått sig en ordentlig tankeställare!

Alla djur reagerar med instinkter, aldrig med känslor. Det innebär att djur ibland reagerar på sätt som vi människor inte förväntar oss. Vi kan och får aldrig förmänskliga djur, då är vi direkt i en farlig situation vid närkontakt med djuren. Det saknar betydelse om vi är innanför ett stängsel, eller ute i naturen. Tyvärr har personer utan djurvana spritt en irrkunskap om detta som under generationer tillbaka setts som en självklarhet! Detta har nu kostat en människa livet, låt det inte hända igen!

Från LRF Gävleborg kräver vi nu att alla eventuella planer på utplantering av vargar hanterade av, och präglade av människor, stoppas omgående!

Dessutom skall en heltäckande konsekvensanalys, med såväl ekonomiska som sociala perspektiv för människor boende i närhet av vargrevir, inledas omgående och dessförinnan skall en positiv inställning till skyddsjakt intas!

Per-Olof Uhrus

Lantbrukarnas riksförbund

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons