Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargpolitiken överlåts till EU

Miljörörelsen saknar empati för rovdjursdrabbade, skriver LRF och Jägarförbundet.

Annons

Bedriver du något som kan betraktas som natur- jord- eller skogsbruk eller har du annan verksamhet som kan tänkas påverka miljön? Månar du om vår demokrati?

Då rekommenderar vi dig att följa den svenska vargdebatten!

2005 tilldelades den svenska miljörörelsen rätten att påverka och överklaga beslut som påverkar miljön. Detta i och med att Sverige antog, och i sin lagstiftning införlivade, den så kallade Århuskonventionen, en överenskommelse mellan EU-länderna. Den här möjligheten har Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen använt sig av för att starta långa, kostsamma juridiska processer mot skyddsjakter och urvalsjakten på varg.

Det har medfört att skyddsjakten i Junsele och urvalsjakten, avskjutning av inavlade vargar, stoppats.

De som drabbas av rovdjurens påverkan är de största förlorarna. En stor förlorare är även vargen, som får minskad acceptans.

Vår demokratiska spelplan har visat sig vara helt förändrad. En vargpolitik tagen med över 80 procents majoritet i riksdagen har av miljöorganisationerna enkelt förpassats till Bryssel och hanteras där av människor utan förståelse och insikt i livet på svensk landsbygd. Svenska myndighetsbeslut som följer en tydlig politisk vilja skickas av miljörörelsen till domstolar där jurister prövar, och i vissa lägen beslutar, om sådant som normalt våra svenska politiker och specialmyndigheter hanterar.

Med en miljörörelse som har visat sig sakna empati för rovdjursdrabbade, som tappat bort förståelsen för människan som varelse i vårt ekosystem och som dessutom inte behöver, eller vill, ta ansvar för sina handlingar, är vår demokrati och många av landets innevånare riktigt illa ute.

Jan Thorén

Ordförande, LRF Gävleborg

Karl-Evert Hellsén

Ordförande, Jägare-

förbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons