Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens första flickadag

Vi kan inte stödja legal könsapartheid genom att retuschera bort flickor, skriver Gunilla Hjelm och Helena Wikström, Centerkvinnorna

Annons

I dag den 11 oktober 2012 firar hela världen FN:s Internationella Flickadag för första gången. Centerkvinnorna vill med anledning av dagen uppmärksamma vikten av flickors utbildning och demokratiska representation som en förutsättning för att uppnå en långsiktigt hållbar värld.

Varje utbildad flicka ger långsiktiga positiva konsekvenser – inte bara för henne själv, utan för hela samhället.

Flickors utbildning leder bland annat till lägre barnadödlighet, bättre hälsa och skolgång för barn, lägre smittorisk för HIV/aids, och större möjligheter till försörjning och en väg ur fattigdom.

De positiva konsekvenserna av flickors utbildning stannar inte vid det lokala samhället, eller ens landet. I vår alltmer globaliserade värld finns inte möjlighet till långsiktig hållbar social, ekonomisk eller demokratisk utveckling för alla – om inte jämställdheten ökar.

Sverige och det internationella samfundet måste stå upp för flickors rättigheter. När talibaner bombar, eller förgiftar vattnet för flickors skolor i Afghanistan kan man känna desperation. Men när ett svenskt företag år 2012 retuscherar bort en flicka som sitter med en penna i hand i en möbelkatalog för Saudiarabien, då är vi alla illa ute. Vi kan inte stödja legal könsapartheid genom att retuschera bort flickor – som om de inte fanns.

Låt oss komma ihåg - världens flickor må behöva vårt stöd en tid till framöver, men i längden är det hela världen som behöver flickorna. För en hållbar framtid.

Gunilla Hjelm

Förbundsordförande, Centerkvinnorna

Helena Wikström

Distriktsordförande Centerkvinnorna, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons