Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt mål är svenska Nobelpris

Annons

På måndag, den 10 december infaller Nobeldagen. Det är då världens uppmärksamhet riktas mot Sverige. Under ett par korta dagar samlas några av de främsta forskare och kulturskapare i Stockholm.

Vi ska vara stolta över det arv som Nobel lämnat efter sig. Dagens forskning är morgondagens välfärd. Vårt mål är forskning och innovationer i världsklass.

Vi satsar på forskningen, för vi vill att Sverige inte bara ska dela ut Nobelpris, vi ska ta emot dem också. Nationer som Kina och Indien gör stora och långsiktiga satsningar på utbildning och det lönar sig. Man lyfter sig successivt ur fattigdom och elände och höjer levnadsstandarden för miljontals medborgare i sina länder.

Många hävdar att det är den behovsmotiverade och tillämpade forskningen som ska premieras. Men att bara satsa på vad vi vet här och nu, är att satsa kortsiktigt. Vi måste även satsa på grundforskning.

Om vi vill nå framgång och konkurrenskraft även på längre sikt måste vi våga satsa på kunskap som vi ännu inte ser den direkta nyttan av.

Vem vet? Nästa Marie Curie kanske lär sig läsa och räkna just nu – med rätt förutsättningar, kanske just här i Sverige.

Hans Backman

Riksdagsledamot, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons