Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten i världsklass – vad kan det vara värt?

/

Priset på vattentjänsten i Sverige är lågt, hävdar Mats Rostö, VD för Gästrike Vatten AB.

Annons

Sedan 2008 har Gästrike Vatten AB uppdraget att ansvara för vatten- och avloppshantering i Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby kommuner. Detta är en taxestyrd verksamhet vilket innebär att det bara är medborgarna som har kommunalt vatten och avlopp som bär alla kostnader för vattentjänsten.

Vad innebär då denna tjänst? Att få vatten ur kranen tycker de flesta är en självklarhet och att det rinner bort när vi spolar i toaletten eller tömmer badkaret. Det ska alltid fungera och när det inte gör det så ringer du hyresvärden eller oss som vattenleverantör. Dessutom är vår tjänst mycket mer än så. Som till exempel när du vaknar på morgonen och vill brygga ditt morgonkaffe så kan det ha varit en vattenläcka i ditt område som vi lokaliserat och lagat under natten. Vi har kontrollsystem som hjälper oss dygnet runt att bevaka att vi har ett dricksvatten i världsklass. Vad är det värt?

För att ta hand om och rena ditt avloppsvatten så har vi bra system för att rena spillvattnet i avloppsreningsverk med effektiva och energibesparande reningsprocesser. Vi utvecklar hela tiden metoderna för att reningen ska bli mer miljövänlig och att det vi släpper ut i våra hav, sjöar och vattendrag ska innehålla så lite skadliga ämnen för naturen som möjligt. Jag vill påstå att vi tar ansvar för vår gemensamma miljö i nutid och för våra barn och barnbarn. Vad är det värt?

Nya ledningssystem har en beräknad livslängd på cirka 80-100 år. Det ställer stora krav på att planera rätt tillsammans med övriga i kommunen och bygga rätt från början. Klimatförändringarna i omvärlden påverkar oss alla. Vi vet att kraftiga regn ökar i takt med ett varmare klimat, vilket i sin tur ökar belastningen på våra dricksvattentäkter och avloppssystem som tar hand om regnvattnet. Detta medför fler översvämningar i våra källare som innebär stora kostnader och skador för de det drabbar. Vi måste ta med detta i beräkningen när vi blickar framåt. Vad får den vattentjänsten kosta?

Vi planerar över kommungränserna när vi tar fram strategier för framtidens vatten- och avloppsförsörjning. Vatten och miljön har inga kommungränser utan i dessa frågor måste vi tänka regionalt. Därför är det mycket viktigt att våra vatten- och avloppsstrategier är väl förankrade i kommunens övriga planer. Det ger dagens och framtidens innevånare i våra kommuner samma höga vattenkvalitet och att vi kan känna att vi tar vårt miljöansvar.

I en mindre kommun som Ockelbo gäller helt andra förutsättningar för att vi ska kunna erbjuda samma vattentjänst som i exempelvis Gävle som är mer än tio gånger så stor. Det som spelar in är kommunernas olika demografi. Det visar sig bland annat i antalet anslutna till kommunalt VA, om det är en sammansatt stad eller fler och mindre samhällen och om det finns stordriftmöjligheter i kommunen.

Arbetena som krävs för att kunna erbjuda friskt och gott dricksvatten samt trygg och miljösäker avloppsrening kostar pengar – och måste få kosta.

Jag vill påstå att priset på vattentjänsten i Sverige är lågt. Våra nordiska grannländer har en VA-kostnad som är 20-35 procent högre än våra VA-taxor. Ett högkvalitativt livsmedel som vi kunder får hemlevererat till kranen och som vi tar hand om direkt när du släppt ut badvattnet. En liter friskt och gott vatten till maten för några få ören. Du betalar faktiskt inte mer än så.

Frågan är vad vi tycker det är värt.

Mats Rostö

VD Gästrike Vatten AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons