Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växthusgaserna hotar mänskligheten

Annons

I dag finns cirka 440 kärnkraftverk i 29 länder och 65 reaktorer under byggnad. Att avveckla dessa vore en katastrof med tanke på växthuseffekten, skriver Andrew Magnusson, Sandviken.

I början av 1960-talet startade ägarna av kolgruvorna i mellanvästern i USA en skräckkampanj mot kärnkraften. Av en tillfällighet fick jag på plats ta del av påståenden om hur farlig, oekonomisk och destruktiv kärnkraften var. Kolets män visste detta redan på detta tidiga stadium. Motivet med kampanjen var helt klart inte omsorg för medmänniskorna, utan att sälja kol.

Något senare dök kolproducenternas argumentation upp i svenska media. En del av påståendena hade nu uppgraderats till oemotsägbara sanningar. I brist på pålitliga underlag låg en stor del av snacket kvar i media i åratal, med bara sporadiska oorganiserade protester.

I samband med kärnkraftsomröstningen 1980 kontaktade jag en av de främsta företrädarna för kärnkraftindustrin i Sverige och ställde frågan varför han inte engagerade sig i debatten. Det går inte att diskutera med noviser, var hans korta svar.

Harrisburg 1979 och Tjernobyl 1986 var olyckor som man inom reaktorbranchen hade varnat för. Byggandet av de första kärnkraftverken i USA föregicks av en förödande anbudspress från de traditionella kraftverkens sida, vilket tvingade reaktorbyggarna till en desperat kostnadsjakt. Bland annat drabbade detta säkerhetssystemen i Harrisburg, med känt resultat.

Tjernobyl var en reaktortyp för produktion av plutonium i det kalla krigets tjänst. Säkerheten var av sekundär betydelse. Att reaktortypen var instabil var känt. Marvikenreaktorn i Sverige startades aldrig då man misstänkte liknande styrningsproblem.

Fukushima 2011 omnämns nu av kärnkraftsmotståndarna som en kärnkraftolycka. Det är inte första gången man i så fall handskas vårdslöst med sanningen. Reaktorhaveriet föregicks av ett jordskalv med en magnitud på 8,9 på Richterskalan, och en tsunamivåg med en höjd av 23 meter. En ofantligt stor naturkatastrof där de som drabbades inte kan anklagas för medverkan.

På många håll pågår nu översyn beträffande kärnkraftens vidare utveckling. Det skadar inte att man ibland bromsar och tänker sig för. Panikåtgärder löser dock sällan några problem.

Det finns i dag cirka 440 kärnkraftverk i 29 länder och 65 reaktorer under byggnad, mig veterligt utan stora problem. Till trots för en imponerande positiv utveckling föreslås fortsatt på vissa håll att kärnkraften omedelbart bör avvecklas. Några som önskar detta anser att kolkraften bör överta. 

Inte bara är önskemålet orealistiskt, utan också miljömässigt en katastrof med tanke på växthuseffekten. Växthusgaserna är ett miljöhot som hotar stora delar av mänsklighetens fortsatta existens. Några realistiska förslag till hur kärnkraften skall ersättas med så kallad förnybar energi finns inte, trots alla entusiastiska tillrop.

Det behövs internationella organ som med omedelbar verkan kan ingripa och stoppa befintliga och planerade kärnkraftanläggningar i jordbävningskänsliga områden. Riskerna med att hålla sådana anläggningar igång kan inte uppvägas av några som helst ekonomiska orsaker.

Skrota omedelbart alla överåldriga reaktorer, till exempel de som är äldre än 40 år. Miljöknuttarnas gällande direktiv att man skall fortsätta reparera reaktorer med en beräknad livslängd på 25 år nu mera än 50 år senare är inte bara ekonomiskt slöseri, utan bryter mot sunt förnuft.

Forskning och utveckling är önskvärd för att utnyttja uttjänt kärnbränsle. I dag skrotas mera än 97 procent av uranet utan bidrag i kärnkraftprocessen.

Andrew Magnusson

Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons