Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem kan konkurrera med 30 kronor?

Annons

Kommer du att agera för att Europafackets sociala protokoll blir en del av EU:s Lissabonfördrag? frågar Lars Lundberg, Byggnads, i ett öppet brev till Lars Beckman, M

EU-domstolen har i en rad avgöranden, varav Lavaldomen är mest känd i Sverige, undergrävt det som är kärnan i facklig organisering, nämligen rätten att värna goda arbetsvillkor genom kollektivavtal och fackliga stridsåtgärder.

När dessa grundläggande fackliga rättigheter är hotade är också arbetsmarknaden i sin helhet hotad. Den fria och sunda konkurrensen, honnörsord för varje moderatpolitiker, blir i detta sammanhang ingenting annat än tomt prat.

Vilket seriöst byggföretag från Gävleborgs län kan konkurrera med ett företag från Litauen som betalar sin arbetskraft med 30 kronor per timme vid byggnadsarbeten utförda i vårt län?

Med eurons kris har ekonomin i många av EU:s medlemsländer som Grekland, Irland, Portugal och Spanien gått i botten och EU har tvingats upprätta en tillfällig krisfond för euroländer i kris. På EU toppmötet i mars 2011 beslutade EU:s regeringschefer att denna fond skall ska bli permanent från 2013. Detta i sin tur kräver en ändring av artikel 136 i Lissabonfördraget, vilket i sin tur måste godkännas av varje lands parlament.

Detta betyder i klartext ingenting annat än att varje parlament i EU:s medlemsländer har vetorätt. Alltså även den svenska riksdagen där du, Lars Beckman är en högröstad och stridbar ledamot.

För fackföreningsrörelsen har nu chansen kommit att villkora en förändring i riksdagen med att det sociala protokollet ska läggas till Lissabonfördraget. Det skulle innebära att social dumping och angrepp på kollektivavtal och arbetsrätt inte längre blir möjligt att göra. Det skulle också betyda att företagarna i Gävleborg skulle kunna konkurrera i upphandlingar av olika byggobjekt på lika villkor.

Det skulle även betyda att skatteintäkterna för kommuner och landsting skulle öka, och därmed möjligheterna att bygga ut den generella välfärden.

Vi, Gästriklands byggnadsarbetare, vill därför fråga dig, Lars Beckman:

På vilket sätt kommer du att agera för att det av Europafacket framtagna sociala protokollet blir en del av Lissabonfördraget?

Tacksam för svar.

Lars Lundberg

Ordförande

Byggnads avd Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons