Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vurmar sossarna för?

Annons

Cecilia Nykvist, vd för Friskolornas Riksförbund, svarar Elin Lundgren.

Elin Lundgren, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, hävdar i GD den 26/10 att jag låtsas vurma för lärare och elever medan jag egentligen bara går i min styrelses ledband. Att jag, i min roll som vd för Friskolornas Riksförbund, företräder friskolorna och deras möjligheter att verka i Gävle och på andra orter är självklart ingenting jag försöker dölja. Men vem vurmar egentligen Socialdemokraterna i Gävle för?

Elin Lundgren, skriver om Academedia, som ägs av riskkapitalbolaget EQT. Academedia är Sveriges största skolkoncern, men har inga skolor i Gävle. Elin Lundgren hävdar att man, genom att läsa deras årsredovisning, kan följa alla pengarna ut till skatteparadiset. Jag har läst årsredovisningen – det kan vem som helst göra eftersom den är lätt att hitta på deras hemsida. Där framgår bland annat att den vinst som genereras återinvesteras i verksamheten, oavkortat, efter att man betalat skatt, förstås. Enligt senaste bokslutet betalade Academedia 58,7 miljoner kronor i bolagsskatt till den svenska staten. Ett slags återbäring på skolpengen kan man kanske kalla det.

S-debattören är bekymrad över de (kommunala) skolor i Gävle som tvingats lägga ner på grund av bristande elevunderlag. Det är förstås tråkigt för de berörda att en skola måste läggas ner, men motsatsen – att eleverna tvingas gå kvar i en skola där de inte trivs – kan väl knappast vara bättre?

Att friskolor på något sätt skulle kunna välja sina elever är en alltför vanlig myt. Rätten att välja skola, kommunal eller fristående, är densamma för alla. Friskolorna välkomnar alla elever, också om de har behov av särskilt stöd. Faktum är att många fristående skolor har inriktat sig specifikt på undervisning för barn med behov av särskilt stöd. Det finns ingen sådan skola i Gävle, men jag kan rekommendera ett besök på exempelvis Vaksala friskola eller Skogstibble skola, som båda ligger i Uppsala, och som särskilt vänder sig till elever med omfattande behov.

Elin Lundgren klagar också på att det är svårt att bygga en stark skolorganisation på grund av friskolorna. Här börjar vi kanske närma oss svaret på vem Socialdemokraterna i Gävle vurmar för: Den kommunala organisationen, som blir så mycket besvärligare att hantera när det kommer en massa friskolor och försvårar planeringen. Men friskolorna finns bara så länge eleverna väljer dem. Och den kommunala organisationen är till för Gävles invånare, inte tvärtom.

Cecilia Nykvist

VD,

Friskolornas riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons