Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver lättmargarinets D-vitamin

Varför jag väljer bort smör är inte bara för att det innehåller dubbelt så många kalorier, fem gånger mer transfett och 3-7 gånger mer mättat fett än lättmargarin.

Annons

Smör innehåller tolv gånger mindre D-vitamin är margarin och Bregott. Ännu värre är kanske att den treprocentiga standardmjölken inte innehåller D-vitamin alls. Den berikas inte som lätt-, mellan- och minimjölk.

För att engelska sjukan, som förr gav krumma ben, ska förhindras, får småbarn D-droppar. D-vitamin behövs för att kalcium ska lagras in i skelettet och bli hårt. Uppväxtåren är den enda tiden i livet då skeletten kan bli starkare, hårdare. Resten av livet får man klara sig med vad man skrapat ihop i ungdomen. Av dagens 50-åringar beräknas varannan kvinna och var femte man någon gång i livet att bryta något ben på grund av benskörhet. Vissa av oss kommer att avlida i sviterna efter höftfraktur. Speciellt riskabelt är det att motionera för lite och att röka.

D-vitamin bildas inte här i Norden i dagsljus under vinterhalvåret i kroppen (utom på eventuella solsemester). Fet fisk är det absolut rikaste källan till D-vitamin, men berikad mjölk, naturell lätt- och mellanfil, margarin (även flytande) och Bregott ger också tillskott. Ägg och kyckling ger också D-vitamin, men för övrigt är det dåligt med D-vitamin i andra livsmedel. Fruktyoghurt brukar heller inte ge något D-vitamin; inte heller olja.

Under vinterhalvåret är det svårt att nå upp till rekommenderat D-vitaminintag och ännu svårare är det om man väljer smör och treprocentiga mejerier.

De tillsatser som finns i lättmargarin skulle kanske också kunna kallas naturliga? De finns naturligt i naturen. För övrigt kan man inte sätta likhetstecken mellan naturligt och nyttigt. Flugsvamp är naturligt, men vi äter det inte för det. Linfrö innehåller det naturliga giftet vätecyanid. Max 1-2 matskedar råa linfrön per dag rekommenderas, helst hela frön.

Ylva Gefvert

Legitimerad dietist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons