Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi bör vänta med homoadoptioner

Lagstiftningen om samkönade pars rätt till adoptioner fungerar inte, menar Tomas Tobé, M, i en debattartikel i GD 3/8.

Annons

När riksdagen år 2003 antog denna lag röstade Kristdemokraterna nej. Underlaget och forskningsläget var otillräckligt och otydligt. Flera tunga remissinstanser ställde sig också negativa till förslaget.

Sedan dess har mycket hänt och att lagen ännu inte fungerar är bara ett kvitto på att samhället inte varit moget för densamma.

Hur skall reglerna på adoptionsområdet se ut för att på bästa sätt tillvarata barnens rättigheter och behov av en trygg omsorgsmiljö? Utgångspunkten för oss kristdemokrater är att vuxna inte har rätt till barn, däremot har barn rätt till föräldrar.

Det är alltid viktigt att hitta en stabil familjemiljö där barnet kan få trygghet, omsorg och kärlek.

Det är också viktigt att påpeka att en adoption alltid kräver tillstånd av domstol. Domstolen prövar om den tilltänkta adoptionen är lämplig. Domstolens prövning föregås av en utredning hos socialnämnden. I utredningen granskas allt ifrån privatekonomi till sociala förhållanden, sociala nät och arbetsförhållanden. Detta för att så långt som möjligt kunna garantera det allra bästa för barn som adopteras.

Forskning visar att internationellt adopterade barn utvecklas väl och klarar skolgången lika bra som genomsnittet. Att andra länder inte har samma syn på samkönade pars rätt till att adoptera visar att Sverige inte kan springa mycket fortare än omvärlden, hur mycket vi än lagstiftar. Förändringar kommer men kan ta tid.

Kunskapsläget kring adoptioner utvecklas i takt med att allt fler som adopterats växer upp och blir äldre.

Därför finns det skäl att ta till sig denna nya kunskap och se över lagstiftningen.

Leif Jönsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons