Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har höjt lönerna i Gävle

Samtidigt som vi socialdemokrater i Gävle satsar på skolan sätter regeringen käppar i hjulet genom att minska anslagen till kommunerna, skriver kommunalråden Carina Blank och Per Johansson, S.

Annons

För oss i majoriteten i Gävle kommer skolan först. En kvalitativ skola med ändamålsenliga och kompetenta lärare där eleverna når sina mål – det är skolan först. Självklart är löner och löneutrymme politik i allra högsta grad och varje enskild kommun agerar med politiska beslut.

Under den senaste mandatperioden har vi gjort en hel del på löneområdet för de som arbetar inom kommunen. Varje år gör vi en löneöversyn och på denna lägger vi ett tilläggsanslag.

Bara förra året lade vi över tio miljoner på extra lönemedel och i år förväntas utfallet bli mer än 25 miljoner. Vi kommer att fortsätta arbetet med att få till jämställda och konkurrenskraftiga löner för alla anställda i kommunen. Ett arbete som hittills varit mycket lyckat och som nu mera ingår i vår lönepolicy.

När det gäller lärarlönerna så finns även de med i den här översynen. Men vi kan inte och ska inte lägga oss i den lönerörelse som pågår mellan de centrala parterna på arbetsmarknaden. Vi menar att ett beslut om att prioritera höjda lärarlöner först måste ske på det nationella planet innan en enskild kommun agerar.

Samtidigt som vi i Gävle gör investeringar och satsningar på skolan och utbildning sätter den sittande moderatledda regeringens politik käppar i hjulet. Det underlättar inte när regeringen ideligen försämrar kommunernas ekonomi genom att sänka de statliga anslagen samt drar ner på det som är statens ansvar. Ett exempel på detta är den nya gymnasiereformen som kommunerna inte kompenseras finansiellt för. Det minskar utrymmet för att till exempel höja lärarnas löner.

I fråga efter fråga ändrar regeringen förutsättningarna för kommunerna att bedriva bra verksamhet. Men detta att man inte finansierar sin egen utbildningsreform, utan säger att man får se hur det går och i så fall kompensera i efterhand, är extra allvarligt.

Slutligen till oppositionen: Det skulle vara klädsamt när ni nu går ut och kräver en särskild satsning på högre löner för en yrkesgrupp i kommunen, att ni också talar om var ni har tänkt ta pengarna till detta. Vad ska stå tillbaka, vilka yrkesgrupper i kommunen eller och vilka verksamheter? Alltså presentera en sammanhållen tanke om lönepolitiken, både inriktning och ekonomiskt utrymme.

Carina Blank

Per Johansson

Kommunalråd, Gävle

Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons