Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi räds inte kunskapsskolan

Svenskt välstånd är beroende av en skola med tydligt kunskapsfokus, skriver Hans backman, FP

Annons

Folkpartiet vill fortsätta att reformera den svenska skolan. Därför presenterar vi ett nytt skolpolitiskt program som höjer ambitionerna ytterligare för lärandet. Folkpartiet vill återförstatliga skolan och det finns flera anledningar till det. Sedan kommunaliseringen på 90-talet har den svenska skolan tampats med likvärdighetsproblem.

För oss är det självklart att alla barn ska ha lika möjligheter till lärande – oavsett i vilken kommun man går i skolan. Inget barn ska få sämre förutsättningar i livet bara för att de råkar födas i en kommun som inte prioriterar utbildningsväsendet.

Med ett förstatligande av skolan finns också ett tydligt ansvar för skolan. Varken stat eller kommun kan skylla på varandra. Ett förstatligande av skolan ger också en välbehövlig skjuts framåt för läraryrkets status och attraktionskraft. Läraryrket är Sveriges viktigaste yrke. Det är lärarna som utbildar framtidens ingenjörer, läkare och uppfinnare.

Sveriges möjligheter att hävda sig i globaliseringen är beroende av att alla elever – oavsett bakgrund, får möjlighet till en bra utbildning. Kunskapsgapet är idag alltför stort mellan de elever som invandrat till Sverige efter ordinarie skolstart och de som påbörjat den svenska skolan i tid.

Situationen för de nyanlända eleverna i den svenska skolan riskerar att förvärras om inget görs. Mer undervisningstid bör ges till nyanlända elever, till exempel genom fler lektioner per termin och förlängning av skolplikten. En bestämmelse bör också föras in i skollagen om att resurserna till skolorna ska fördelas utifrån socioekonomiska kriterier.

Betyg bör ges från årskurs fyra. Vi anser att föräldrarna har rätt till tydlig information om hur det går för deras barn i skolan. Tidigare betyg ger också möjlighet för elever som halkar efter i skolan - att få stöd och hjälp i tid. Vi räds inte kunskapsskolan – den är nödvändig om vi på allvar ska möta globaliseringens utmaningar. Svensk konkurrenskraft och välstånd är beroende av en skola med tydligt kunskapsfokus. Folkpartiet lägger fortsatt grund för en sådan skola idag.

Svenskt skolväsende står inför sin största reformperiod sedan mitten av 1800-talet. Ett nytt betygssystem, tidigare betyg, ny lärarutbildning, ny gymnasieskola, tydliga kunskapskrav och fler nationella prov är exempel på reformer som Folkpartiet, tillsammans med alliansregeringen har genomfört.

För oss står det klart att framstående utbildningsnationer kommer att vara framgångsrika i kampen om morgondagens jobb – därför är dessa reformer nödvändiga för att också Sverige ska vara med i matchen om de nya jobben. Men vi kan inte luta oss tillbaka. Mer måste göras!

Hans Backman

Riksdagsledamot, FP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons