Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ”välfärdar” sönder vår framtid

/
  • I resten av världen avinstalleras trådlösa nätverk i skolor och förskolor. Men inte i Sverige.

Jag har småbarn hemma och vill på grund av strålningsrisken inte ha mina barn på dagis med trådlöst nätverk, skriver Elisabeth Blomgren.

Annons

Sandvikens kommun satsar stort på att våra barn och ungdomar skall vara välförberedda för framtiden. På vägen dit skall alla barn i grundskola och gymnasium ha en egen bärbar dator.

För att de skall ha maximal utdelning av sin dator installeras trådlösa nätverk på alla skolor i kommunen och det kommer enligt plan att vara klart 2014. Det trådlösa nätverket innefattar även förskolor, och där driver förskolechefer ett project som kallas iPads i förskolan. Visst låter det här bra! Finns det ingen hake?

Jo visst gör det det. I resten av världen avinstalleras trådlösa nätverk i skolor och förskolor. Ur rapporten ”Barn och EMI i Ryssland” avråder man alla gravida och barn under 18 år från att använda mobiltelefon eller annan trådlös teknik. I Frankrike är det förbjudet att använda mobiltelefon i grundskolan på grund av strålningsrisken och mobilreklam riktad mot barn är förbjuden. Man plockar ner mobilmaster nära bebyggelse. Europarådet manar till försiktighet och ber ländernas myndighet att informera sina medborgare.

Är det så att våra svenska nätverk är mer ofarliga? Är våra svenska barns hjärnor annorlunda och tål mer, eller är det helt enkelt så att något ligger i vägen för att den här informationen skall nå oss vanliga medborgare?

Vår svenska strålskyddsmyndighet anser bevisligen att sådant som andra myndigheter vill ha bort från barnen är ofarligt – eller att nyttan är större än faran. Jag hör tankar som att någon på denna myndighet är beroende av Ericssons aktier…

Ju mer jag läser om den forskning som finns, desto mer självklart blir det att de länder som agerar verkligen har anledning.

Nedan, ett utdrag ur sammanfattningen från rapporten ”Barn och EMI”:

”Risken att utveckla en hjärntumör är större hos barn än hos vuxna som pratar i mobiltelefon på grund av barnets mindre skalle och växande hjärna.

WHO klassade våren 2011 den radiofrekventa strålningen som möjligen cancerframkallande. Europarådet uppmanar medlemsländerna i en resolution att skydda barn och ungdomar från höga nivåer av mikrovågsstrålning genom att välja kabelbunden teknik för internet i skolan och att begränsa användningen av mobiltelefoner.

Europarådet rekommenderar informationskampanjer riktade mot lärare, elever och föräldrar för att skapa större medvetenhet om riskerna med mobiltelefon och trådlös teknik. Europarådet förordar medlemsländerna en sänkning av gränsvärdet på mikrovågsstrålning inomhus till 0,1 mW per kvadratmeter. En sänkning med 100 000 gånger jämfört med dagens gränsvärde.

Barn är känsligare än vuxna och kommer att exponeras för dagens mikrovågsstrålning under många år. Även små riskökningar kan få stor genomslagskraft i framtiden och leda till fler hjärntumörer, sämre minne och intellektuell förmåga, fler barn med beteendestörningar och större stresspåslag med risk för kroniska sjukdomar.”

Vem skall ta ansvar för nästa generations hälsa? Jag har småbarn hemma och vill inte ha mina barn på dagis med trådlöst nätverk. Vill du?

Stå upp för nästa generation innan det är för sent!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons