Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill prioritera biblioteket i Gävle

Företrädare för allianspartierna i Gävle svarar bibliotekschefen Conny Persson.
Kd, C, Fp och M prioriterar biblioteket och ser dess framtid som viktig för Gävle.

Annons

Vi vill ge svar på Conny Persson, chef på stadsbiblioteket, som ställer frågan till oss politiker om vår hållning i frågorna kring biblioteket och dess framtid.

Vi tog ställning i mål- och ramar att biblioteket skall prioriteras. Biblioteket har stor betydelse i många avseenden. Alla ska ha tillgång till kunskap, det är allas rätt till allmänbildning. Biblioteket roll och kultur- och kunskapsbank skall kommuniceras, utvecklas, tydliggöras och tillgängliggöras för alla medborgare och speciellt för de uppväxande generationerna. En arena för kunskap, nyfikenhet och upplysning kräver en anpassning till det informationsflöde som pågår och som kommer i vårt samhälle idag.

Biblioteket har idag mer än 500 000 besökare per år, i alla åldrar. För skolan och våra elevers kunskapsinhämtning och bevarande är biblioteket viktig, en mötesplats för alla åldrar, unga som äldre. Biblioteket erbjuder kulturkvällar, föredrag i olika aktuella ämnen, utställningar. Det handlar om ett bevarande och utvecklande av intellektuell infrastruktur som består av historia, nutid och framtid där kunskapsflödet och allmänbildning är centrala.

Framtidens bibliotek är även på Internet och som mobila tjänster. Likväl så kommer behovet av en fysisk mötesplats med böcker, tidskrifter och tidningar att bestå. Människors vilja att mötas över en god läsning kommer finnas kvar även i en digitaliserad värld.

Läskunnighet bland barn och ungdomar har visat tydlig minskning. Här vill vi att Gävle kommun skall stärkas, helt i linje med kommunens profilsatsning Skolan Först – som ska leda till tillväxt, högre utbildning och arbetstillfällen. Vi anser att biblioteket är en viktig kugge i denna målsättning.

Investeringsplanen att investera i biblioteket år 2013 står fast i vår budget. Vi vill vara med och se ett bibliotek där medborgarnas behov bemöts. Ett bibliotek som är en stark part i uppbyggande och framtidssatsningen av en kultur och kunskapens Gävle.

Roland Ericsson, C

Lili André, Kd

Per-Åke Fredriksson, Fp

Inger Källgren-Sawela M

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons