Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill stärka den lilla människan

Annons

Blanda inte ihop Påskuppropet med den politiska debatten, skriver Påskuppropet Gävle i en replik på Anders Janssons artikel den 20 april

Påskuppropet Gävle välkomnar Anders Jansson i samtalet om utförsäkrade människor och om sjukförsäkringen. Vi vill tro att en välfungerande sjukförsäkring byggs av många människors seriösa engagemang.

Om Anders Jansson, M, vill debattera med olika politiska partier, så gör det i sådan artikel. Blanda inte ihop Påskuppropet med den partipolitiska debatten.

Påskuppropet Gävle deltar gärna i nyanserade och respektfulla samtal. Vi menar att samtalet blir konstruktivt om vi alla försöker utgå från relevanta fakta och utredningar. Det är riktigt att det har satsats stora pengar på en rehabiliteringsgaranti. Karolinska Institutet har på regeringens uppdrag utrett satsningen. Rehabiliteringsgarantin har inte minskat sjukfrånvaron. Det behövs givetvis mer utredningar.

Ett mål med sjukförsäkringsreformen var att endast tio procent av de utförsäkrade skulle återvända till sjukskrivning. Av de 12 000 personer som utförsäkrades i början av 2010 har hälften återvänt. Flera av dem är i sämre skick än när de utförsäkrades. 12,5 procent av de som anmälde sig till arbetsinriktade insatser är i arbete, ofta med stöd.

Med statistik kan man visa mycket.  Tyvärr hamnar man lätt i ett virrvarr av siffror där olika företrädare plockar ut de siffror som gynnar den egna sidan. Debatten blir då sällan konstruktiv, att utforma ett välfungerande sjukförsäkringssystem gynnas inte av ytligt bollande med siffror. Frågan är alltför komplex.

Det som diakoner, hjälporganisationer med flera beskriver, om hur hårt sjukförsäkringsreformen slår mot de utförsäkrade, ska tas på allvar.

Påskuppropet Gävle deltar gärna i ett nyanserat samtal. Men framför allt: Påskuppropet Gävle vill lyfta människorna bakom alla siffror.

Vi vill bidra till att stärka den lilla människan.

Påskuppropet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons