Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftskritiken är bara en rövarhistoria

Lars Lundkvist skriver under sina ständigt återkommande vindkraftshatande insändare med " Före detta landstingsrevisor". Senast i GD. Det verkar vara länge sedan han kom i kontakt med landstingsekonomiska frågor.

Annons

Nu skriver han att landstinget föreslår skattehöjning för att det fattas pengar i kassan, den kassa som ska betala vindkraftverken som landstinget ämnar investera i. Han ondgör sig rejält över politikerna som inget förstår. Om det vore sant en enda rad av vad han skrivit så kunde förstås saken diskuteras. Nu är allt han skriver bara en rövarhistoria.

Saken är den att landstingets kassa är välfylld, så likviditeten är det inget fel på. Landstinget har nämligen inga låneskulder. Vi investerar med andra ord egna medel i det som ska investeras i! Och det planeras investeringar för de närmaste två åren på ca 700 Mkr i landstingets olika verksamheter, främst sjukvård förstås.

Det som däremot är ett problem är den löpande driften som enligt lag årligen måste vara i ekonomisk balans. Vi har dessutom ett krav på oss själva att ha 1-2 % av nettokostnaderna kvar på sista raden i resultaträkningen för att kunna investera i framtiden. En vinst helt enkelt på 80- 160 Mkr årligen för att stå stabilt för framtiden. Man får alltså inte använda kassan till att täcka upp underskott i den löpande driften, som den förre landstingsrevisorn tycks tro.

Mot denna bakgrund diskuteras en skattehöjning. Det ser just nu besvärligt ut att uppfylla målet om sunda finanser med 80-100 mkr vinst de närmaste åren utan höjd utdebitering.
Vindkraftverken är en helt annan historia. Det är en investering som beräknas ge avkastning i form av lägre elkostnader de närmaste 25 åren. Det beräknas alltså vara en närande investering, som alltså betalar sig själv. Det är heller ingen egen affärsverksamhet i landstinget och strider därför inte mot kommunallagen vilket han också påstår.
Så sammanfattningsvis, Lars Lundkvist är fel ute.

Björn Brink, C
Ordförande i landstingsfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons