Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinsten lämnar Gävles skolor

Det finns en kompakt majoritet för att begränsa friskolornas vinster, även bland borgerliga väljare, skriver Elin Lundgren, S.

Annons

Cecilia Nykvist, vd på Friskolornas Riksförbund, motsätter sig i en debattartikel i GD 28/9 att vinster som görs av företag som verkar inom vård, skola och omsorg ska återinvesteras.

Koncernen AcadeMedia är Sveriges största privata utbildningsaktör. Koncernen ägs av bolaget Marvin Holding Limited på Guernsey.

Den vinst – från skattemedel – koncernen gör (och den är mycket stor) lämnar alltså Sverige och eleverna, föräldrarna och lärarna vars pengar och arbete lagt grund till densamma. AcadeMedias vinstintressen representeras av flera ledamöter i den styrelse Cecilia Nykvist företräder. Egenintresset ljuger inte.

Samtidigt är det en hög och ökande andel elever som inte klarar grundskolan och gymnasiet. Många av våra arbetslösa ungdomar har det gemensamt att de saknar grundläggande utbildning och dit räknas i dag gymnasium. För oss socialdemokrater i Gävle är det en situation som inte känns hållbar.

Nyligen gjordes en undersökning av Lärarnas Riksförbund. Bland de rödgröna väljarna är 88 procent för att begränsa vinsterna. Bland de borgerliga väljarna är 73 procent för. Det visar tydligt att dagens system inte ses som hållbart.

Jag håller med Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, som säger: ”Det är något som är fel om skolan går på knäna med bristande likvärdighet och sjunkande kunskapsresultat samtidigt som privata ägare kan plocka hem miljonvinster”.

Nykvist försöker ge sken av en vurm för lärarna. Det är upp till var och en att bedöma vem som värnar lärares och elevers bästa – lärarfacken eller de utländska ägarintressen Nykvist företräder.

Vi socialdemokrater är övertygade om att lärarna gör allt för att ge eleverna en bra undervisning. Får de bättre förutsättningar för sitt hårda arbete när pengarna går till Guernsey eller i fickan på skolans ägare?

Valfrihet nämns. Valfrihet har inget egenvärde, och alla som tycker att valfriheten fört enbart gott med sig kan snegla på avregleringen av apoteksnäringen som avskräckande exempel.

Här tjänar stora koncerner grova pengar på sjukas behov av medicin i stället för att återinvestera i mer personal och lokal tillgång till livsviktig medicin. Valfrihet har alltid ett pris – är du okej med att ditt barn ska betala det priset?

Argumentet att friskolor som håller god kvalitet men ändå gör vinst håller inte.

Samtliga elever på friskolorna går inte ut med toppbetyg varför pengarna hade kunnat leverera mer om de återinvesterats i skolan.

En ny studie från Stockholms Universitet visar att friskolorna medvetet satt för höga betyg i förhållande till de faktiska provresultaten. Lärarna pressas så klart till detta – höga betyg gör att skolan kan attrahera fler elever, fler elever ger mer vinst till ägarna.

Den motion Nykvist reagerat på säger att vi kan ha andra utförare än kommunala i skolan.

Självklart kan man driva såväl skolor som annan verksamhet med passion, empati och en vilja att göra skillnad. Men själva idén med riskkapitalbolag är vinst, och skolan ses som en säker placering.

I vårt grannland Norge finns ett system där alla offentliga medel ska komma eleverna till del. Kan de, kan vi.

Nykvist hänvisar till en text på min blogg. Hon missar att texten är den motionstext som skrevs av fem medlemmar i Socialdemokraterna och antogs av medlemsmötet. Det är alltså inte min egen text vilket hon felaktigt påstår upprepade gånger.

Som socialdemokrat företräder jag en idé om ett bra samhälle för alla.

Nykvist företräder friskolornas affärsverksamhet och riskkapitalets vinstintresse.

Att vi kommer till olika slutsats är naturligt.

Elin Lundgren

Ordförande Socialdemokraterna i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons