Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa upp utredningen nu!

Annons

Högskolan hemlighåller trots upprepade påstötningar fortfarande den utredning man påstår sig ha gjort om en sammanslagning med Uppsala universitet, skriver riksdagsledamöterna Lars Beckman, M, och Hans Backman, FP

Göran Fransson, som verkar vara budbärare för högskolans rektor som hukar i debatten, går i sitt inlägg 5/10 till personangrepp på oss i stället för att fokusera på sakfrågan om hur vi säkerställer en god tillgång på högre utbildning i Gävleborgs län.

I regeringens höstbudget får Högskolan i Gävle ett tillskott på 12,4 miljoner kronor bland annat för att bekosta att sjuksköterskeprogrammet utökas med 20 platser och högskoleingenjörsprogrammet utökas med tio platser. Detta tillskott är viktigt eftersom det innebär möjlighet att utbilda fler inom vår regions bristyrken.

Alliansen arbetar för att stärka den högre utbildningen i länet samtidigt som vi för en långsiktig debatt om vad som bäst för att möta förändringarna på sikt.

Sakfrågan är den att antalet studenter komma att sjunka kraftigt de fem kommande åren. Det har under årens lopp påverkat förskolorna, grundskolan och nu gymnasiet. Att inte förhålla sig till den utvecklingen är som att likt strutsen stoppa huvudet i sanden.

När antalet studenter sjunker kraftigt söker studenterna till universiteten i första hand, vilket leder till att allt fler kommer in på sina förstahandsval när antalet studenter blir färre. Det påverkar i sin tur hur många studenter Gävle och andra mindre högskolor kommer att ha i framtiden. Detta kommer att ske oavsett regering.

När man läser de noggranna studier som Högskolan på Gotland genomfört, som finns på deras hemsida, så lyfts just detta fram som en stark anledning till att man såg en bättre möjlighet genom att bli en del av Uppsala Universitet. Vi har pekat på den möjlighet som alliansregeringen har gett där man har avsatt väsentliga medel för att Högskolor runt om i landet ska kunna utreda och utvärdera fördelar och nackdelar för Högskolan och omgivande samhälle att slå sig samman eller inte med närliggande universitet.

Det är möjligt att Göran Fransson har rätt i att det är klokt att stå utanför sammanslagning med ett universitet men då måste man i alla fall förhålla sig till den förändring som kommer att ske gällande antalet studenter. Att inte genomföra åtgärder nu är det största hotet mot Högskolan i Gävle, då ickeförändringar skulle kunna leda till stora uppsägningar av medarbetare i Gävle de kommande åren.

Det finns en särskild problematik runt utredningsfrågan. Rektorn på Högskolan i Gävle säger sig ha gjort en utredning om sammanslagning med Uppsala Universitet men vägrar att offentliggöra den.

Borde det inte ligga i ett allmänt intresse att utredningen offentliggörs? Eller menar Fransson att man ska mörka en kommande utveckling för studenter och medarbetare på Högskolan?

Det är inte utan att man blir fundersam över vilket akademiskt arbetsklimat som finns på Högskolan.

Vi för gärna en publik och offentlig debatt om den högre utbildningens betydelse och roll för Gävleborgs län. Vi är allmänhetens valda företrädare och i vårt uppdrag ingår att säkerställa att det finns tillgång till en högre utbildning i länet. Vi har landat i slutsatsen att det vore bra med ett universitet i Gävleborg.

Vi anser också att Högskoleledningen snarast ska initiera en ansökan om de medel som finns för att genomföra en större utredning om sammanslagning eller om det redan har gjorts att utredningen offentliggörs.

Lars Beckman (M)

Hans Backman (FP)

Riksdagsledamöter, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons