Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debutplattan nästa kliv på karriärstegen

Supertalangen Gustaf Lindstein, som vandrat från plantskolan Helges i Andersberg via diverse talangjakter och en storslagen triumf I internationella Imagine-festivalen i Rumänien, har nått ytterligare en milstolpe i sin karriär som musiker.

21-åringen från Gävle kan nu stolt presentera sin debutplatta, ”Throwing Rocks At The Rainbow”, som finns på Spotify, Yotube och i fysisk form.

– Äntligen, som jag har sett fram emot skivsläppet ända sedan jag vann Europafinalen i Sibiu i september förra året, säger Gustaf. Inspelningarna var klara redan i april, men av ekonomiska skäl fick jag vänta ett tag på att plattan kunde mastras och tryckas.

Gustaf representerade Sverige efter sin riksfinalvinst i Musik Direkt våren 2012. Även länder som Slovenien, Kroatien, Belgien, Frankrike, Norge och Rumänien har motsvarigheter till den svenska tävlingen och vinnarna från respektive land möts varje år i en Europafinal.

Det var en enhällig jury, alla ville se sångaren, gitarristen och låtskrivaren som vinnare. Tävlingen hölls utomhus på en jättescen på Sibius stora torg och omkring 6 000 personer fanns på åskådarplats. Dessutom några av Rumäniens mest kända artister som gästande band.

– Det var närmare 30 grader varmt så ingen behövde frysa, berättade Gustaf i en GD-intervju efteråt..

Givetvis en stor upplevelse som han kommer att minnas resten av sitt liv och priset för vinsten var också något alldeles extra förutom alla kontakter som knöts. En Europa-turné och 10 000 euro att använda i budgeten för en skivinspelning var inte fy skam.

Har du kvar något av pengarna?

– Nej, dom har gått åt. Inte billigt att hyra in sig i Svenska Grammfonstudion där band som The Hives, The Sounds, Looptroop Rockers och min idol José Gonzáles huserar. Rätt coolt att se dem komma och gå till sina lokaler i samma hus.

Vad har hänt sedan den där lyckohändelsen i Imagine-festivalen?

– Jag har spelat i Norge, Belgien och ytterligare en gång i Rumänien. I december är jag också inbjuden till Kroatien. Sedan jag gick ut jazzlinjen på Vasaskolan studerade jag vidare med jazz och sång under två terminer vid på Ingesunds Folk-högskola.i Arvika.

Samtidigt jobbade jag med plattan och nu satsar jag på att skriva mer musik och småningom komma med en uppföljare. Det blev en del över, låtar som inte fick plats på debutskivan.

I Gustaf Lindsteins kompband ingår kompisar från skoltiden, trummisen Viktor Kannisto, basisten Marcus Nilsson och Kalle Johansson på piano och orgel.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av studioinspelningarna och mest glad är jag för att producenten Oskar Lindberg, som jobbat med TSOOL, Trummor & Orgel och José Gonzáles, var så lätt att jobba med. Vi tänkte på samma sätt och det blev inga konflikter, förklarar Gustaf.

Jazz och världsmusik ligger honom varmt om hjärtat, men han kryssar över de allra flesta genregränser. Inspiration verkar han definitivt inte lida någon brist på.

Europamästaren. Gustaf Lindstein, 21, kan summera ett fantastiskt år efter sin seger i Imagine-festivalen i Rumänien förra året.