Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deckarförfattare trollband sin publik

ÖSTERFÄRNEBOHåkan Nesser är i dag Sveriges mest lästa deckarförfattare. Inte undra på att han fyllde matsalen i skolan i Österfärnebo på onsdagskvällen.

- Det är 100 personer här och det är fantastiskt, menade Tord Andersson, hemmasonen som är en av de som ligger bakom författarkvällen.
Vi ska också komma ihåg att det samtidigt pågick ett möte om myggprojektet i bygdegården som också lockade många.

Lättläst och lätthörd
Men Nesser har sin trogna läsarskara och han är lika lättläst som lätthörd. Han trollband publiken på ett enkelt men samtidigt fängslande sätt.
Nesser är inte helt obekant med Österfärnebo.
- Jag passerade orten minst 40 gånger det året jag var lärarpraktikant i Hofors, sa Håkan. Men jag stannade aldrig.
Han började skriva vid 38 års ålder och har på 14 år skrivit 15 böcker. Mest känt är han för deckarserien om kriminalaren Van Veeteren.
- Här kommer tionde och sista boken nästa år, sa Håkan. Men redan om några veckor kommer Kära Agnes ut.

Om uppväxtåren
Mest såld är boken Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö.
- En bok som handlar om åren när jag växte upp. förklarade han. Det blev också en fortsättning när jag i våras gav ut Piccadilly Circus ligger inte i Kumla. En bok som handlar om det fantastiska året 1967 när Flower power-rörelsen drog jorden runt.
Nessers deckare är inte av den råa stilen.
- Men jag kan inte låta bli att slå ihjäl någon, menade han med ett leende på läpparna. Eller som deckarförfattarinnan Maria Lang en gång sa: Det är de många liken som gör deckaren levande.
Nesser berättade om sina tre filminsatser i sina böcker.
- Att spela prästen i boken Kvinnan med födelsemärket var inte roligt, minns han. Det regnade och det förstärktes med brandkårens vattenkanoner. Dessutom tog det nio timmar att göra de 16 omtagningarna som sedan blev några sekunder i filmen.

JÖRGEN LARSSON