Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delar erfarenheter i Rörberg

RÖRBERG
Egentligen tänkte familjen Ångkvist bara vara med på grillkvällen eftersom Isabelle hade ett läkarbesök inplanerat senare under veckan. Men när de kom ut till Frälsningsarméns kolonigård i Rörberg ändrade de planerna.

Annons
- Det verkar så mysigt härute, så nu har vi bestämt oss för att avboka efterkontrollen på sjukhuset, säger Kerstin Ångkvist.
I oktober upptäckte läkare att 13-åriga dottern Isabelle hade cancer. Hon fick gå igenom tuffa behandlingar som bland annat gjorde att hon tappade håret.

Bor i Rörberg
Nu är alla behandlingar klara, håret har vuxit ut igen och hon mår bra. Läkarbesöket kan utan problem flyttas fram några dagar.
Tillsammans med fyra andra familjer som är medlemmar i Barncancerföreningen bor de i kolonigården i Rörberg under en vecka. Frukost, lunch, fika och middag behöver de inte tänka på. Den planerade utflykten till Furuvik blir också gratis.

Minisemester
Hjälporganisationen Lions står för alla kostnader med hjälp av de pengar som samlades in under luciafirandet ifjol.
- Det är som en minisemester, det är skönt att komma iväg hemifrån ett tag, säger Kerstin Ångkvist.
När Isabelle blev sjuk gick de med i Barncancerföreningen. I sällskap med andra familjer i föreningen åkte de i maj i år till legoland i Danmark.
- Då lärde man känna några stycken. Om man vill kan man ju vädra ut en del frågor man har om behandlingen, säger Kerstin Ångkvist.
Barncancerföreningen för Gävleborg och Dalarnas län bildades 1981.
Föreningen har drygt 400 medlemmar och bedriver fler olika verksamheter för barn med cancer och deras familjer.

Kännas ensamt
- Den bildades av föräldrar som ville gå ihop och träffa andra i samma situation. Annars är det lätt att bli isolerad och känna att man är ensam i hela världen, säger Solweig Bastemark, som är aktiv i föreningen.
Att bo i kolonigården under en vecka är ett sätt att knyta nya kontakter, menar hon.
Dessutom är vistelsen en bra avkoppling för familjerna.
- Vi har blivit inbjudna att komma ut hit i år. Det är första gången och vi är mycket tacksamma för det. Tanken är att barnen och föräldrarna inte ska behöva bry sig om det praktiska. De ska vara helt lediga och bara få finnas till, säger Solweig Bastemark.

Erik Wikström
026-159629
erik.wikstrom@gd.se