Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltidsregler bromsar företag

De nya reglerna i a-kassan har minskat deltidsarbetslösheten kraftigt. Men regelverket ställer också till stora bekymmer. Företaget La Poterie i Gävle har snabbt fått problem att hitta säljare till sina produkter. Folk går hellre arbetslösa än jobbar deltid.
– Det är ett jätteproblem för oss, säger Åsa Holmström, delägare i företaget.

Annons

De nya reglerna för a-kassan infördes i april förra året. Enligt dem går det inte längre att jobba deltid och stämpla upp till heltidsarbetslöshet mer än 75 dagar. En heltidsarbetslös kan däremot stämpla i 300 dagar. Några timmars arbetstid per vecka innebär att 225 ersättningsdagar försvinner.

Redan i höstas började La Poterie märka att det blev svårare att rekrytera. En vanlig kommentar från personer som sökte jobb var att de måste kolla med sin a-kassa.

– Det finns många som är jätteintresserade, men sedan hör de inte av sig, säger Åsa Holmström.

Företaget har ett 30-tal säljare som säljer framför allt keramik genom hemförsäljning. Men man skulle behöva många fler.

– Vi kan sätta jobb i händerna på folk. Vi har ett koncept som håller och kan ge många en ingång till arbetsmarknaden, säger den andre delägaren, Lennart Petersson.

De nya reglerna infördes för att få både arbetstagare och arbetsgivare att satsa på heltidstjänster. Den effekten har reglerna också fått, enligt Tomas Tobé, moderat riksdagsman från Gävle.

– Vi har pressat tillbaka deltidarbetslösheten kraftigt, säger Tomas Tobé, som tycker att reformen har fler fördelar än nackdelar.

Han är medveten om att det finns både företag och enskilda som drabbas av de nya reglerna, men han är inte beredd att föreslå några förändringar.

– Alternativet är att ha det som vi hade innan. Då skapar vi en arbetsmarknad där man skickar notan till skattebetalarna, säger Tomas Tobé.

Raimo Pärssinen, socialdemokratisk riksdagsman från Hofors har en helt annan syn. Regeringens beslut har visserligen minskat deltidsarbetslösheten, men har i stället ökat arbetslösheten på heltid.

– Den här pressen som regeringen försöker sätta motverkar sig själv, säger Raimo Pärssinen. Han ser i och för sig gärna fler heltidsjobb, men tror att regeringens politik bara skulle fungera i en extrem högkonjunktur.

– Arbetsmarknadspolitiken är helt avrustad. Vi vill reformera hela a-kassesystemet, inte bara nivåerna, säger Raimo Pärssinen.

Åsa Holmström och Lennart Petersson vill driva sitt företag seriöst och följa spelreglerna. Samtidigt vet de att andra företag som arbetar med hemförsäljning låter försäljarna jobba svart och varken redovisa inkomster eller arbetad tid till myndigheterna. De har påtalat problemet för skattemyndigheten i flera omgångar men de tycker inte att de fått något riktigt gehör.

– De berömde oss för att vi skötte oss, men det känns som en klen tröst, säger Lennart Petersson.

– Vi känner oss inträngda i ett hörn.